Hirdetés
Magyarország / Szlovákia

Távvezetéket húztak át a Duna fölött Gönyűnél

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
mti
2021.03.02. 18:22

Az MVM Xpert Zrt. megkezdte kedden Gönyűnél a Magyarország és Szlovákia között épülő távvezeték fázisvezető sodronyainak áthúzását a Duna felett, ahol a folyam közel hétszáz méter széles.

Hirdetés

Hasonló, folyamkeresztező távvezeték építése utoljára az 1980-as években történt Magyarországon – mondta az MTI-nek az MVM XPert Zrt. távvezetéki divízióigazgatója.

Magyarország és Szlovákia között jelenleg két új négyszáz kilovoltos távvezetéki összeköttetést is építtet közösen a Mavir Zrt. és a szlovák átviteli hálózati rendszerirányító, a SEPS a.s.

Hirdetés

Kulcsár Attila hangsúlyozta, hogy a Gönyű – országhatár – Bős (Gabčíkovo) – Nagygyőröd (Veµký Ďur), valamint a Sajóivánka és Rimaszombat (Rimavská Sobota) között megvalósuló távvezetékekkel javul Magyarország villamosenergia-rendszerének biztonsága, egyúttal megvalósul az észak-déli energiaáramlás is.

A Duna felett elkezdett fázisvezető sodronyok áthúzása azért is jelentős, mert az előköteleket nem hajókkal vezették át a két oldal között, hanem ipari drónnal – mondta Kulcsár Attila, hozzátéve, hogy erre az innovatív megoldásra Magyarországon még nem volt példa.

Erre a technikára már csak azért is szükség volt, mert így a nemzetközi és sűrű hajóforgalmat semmilyen módon nem akadályozták, emellett biztonságosabb is – fogalmazott.

Először három milliméter vastagságú speciális műanyagköteleket, úgynevezett elő-előköteleket húztak át a drónnal, amelyekkel 18 milliméter vastagságú kevlár kötelet húztak át. A kevlár kötéllel egy húsz milliméteres acélkötelet vezettek át és ez a húsz milliméteres acélkötél húzza ki a végleges fázisvezető sodronyokat, amelyek az áramot vezetik. Az áram kétszer három fázison haladhat a távvezetéken.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A divízióigazgató kitért arra is, hogy tavaly februárban kezdődtek a kivitelezési munkák, amelynek részeként először a beton alaptestek és a cölöpök készültek el, a 110 méter magas és 150 tonna súlyú oszlopokat pedig nyáron állították fel.

A fázisvezetők kihúzása másfél hét múlva fejeződik be, ezt követően a hónap végéig olyan utómunkálatok lesznek, amelyekkel az üzembehelyezés feltételeit tudják biztosítani. A tervek szerint a távvezeték március végén már üzemelhet – mondta Kulcsár Attila.

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #Győr-Moson-Sopron | #Magyarország |
likeold
a fb oldalunkat