Magyarország

Szijjártó Péter: támogatjuk Ukrajna szuverenitását

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
mti
2022.02.23. 11:17

Magyarország része és részese a közös európai álláspontnak és ahogy eddig sem, ezúttal se fogja megvétózni a keleti szankciókat - mondta közösségi oldalán szerda reggel a külgazdasági és külügyminiszter a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről bejelentkezve.

Videós bejelentkezésében a külügyminiszter azt mondta: az elmúlt napokban olyan irányt vettek a fejlemények, amelyek ellentétesek Magyarország, Közép-Európa, sőt egész Európa biztonsági érdekeivel.

Magyarország álláspontja egyértelmű: támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, mint ahogy mindig is tette és nem bontja meg az európai egységet, mint ahogy sohasem tette – jelentette ki. “Mi magyarok, közép-európaiak és európaiak a béke fenntartásában és az esetleges háború elkerülésében vagyunk érdekeltek” – fogalmazott.

Sajnos a biztonsági helyzet romlásával párhuzamosan komoly dezinformációs és álhírkampány is zajlik – közölte, megjegyezve, hogy “ebben a tekintetben a nyugati média nem jobb, mint a keleti”. Álhírek és hazugságok jelentek meg Magyarország álláspontjával kapcsolatban kedden, ezért – fogalmazott – szeretné világossá tenni, hogy Magyarország része és részese az egységes európai válasznak, “mint ahogy eddig sem vétóztuk meg a keleti szankciók ügyét, ezúttal sem fogjuk azt megvétózni”.

Kedden összeültek az állandó képviselők Brüsszelben és a külügyminiszteri tanácsnak is volt egy informális ülése Párizsban, ahol államtitkári szinten képviseltette magát Magyarország – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: szerdán 11 órakor újra összeülnek az állandó képviselők Brüsszelben annak érdekében, hogy délutánra jogilag is létező formában jöjjenek létre azok a szankciós intézkedések, amelyek az Európai Unió egységes válaszát jelentik az elmúlt napok kelet-európai fejleményére.  

Megismételte: Magyarország része és részese a közös európai álláspontnak, dacára minden nyugati és keleti médiahíresztelésnek. Mi, magyarok, akik itt élünk a térségben, nem vagyunk hajlandók feladni még az utolsó utáni reményt sem arra nézvést, hogy talán diplomáciai eszközökkel mégiscsak létrehozható valamifajta megoldás, ezért arra kérjük a világpolitika azon szereplőit, akiknek itt szerepük és súlyuk van, hogy ők se adják fel a párbeszéd reményét és lehetőségét” – fogalmazott a külügyminiszter. Hozzátette: mindaddig, amíg a párbeszéd utolsó csatornája be nem zárul, bízik abban, hogy létrejöhet a békés megoldás.

Kapcsolódó témák: #Magyarország | #Oroszország | #Ukrajna |