Kiváló somlai borok és nagyszerű ételek – ez a Hegykapu Étterem!

Szigeti Sándor Fotó: Hegykapu Étterem
2025.11.26. 10:05
Hirdetés

Somló hegye maga a csoda és misztikum, ha pedig az ember a kirándulás és a pincejárás mellett terített asztalokra és finom ételekre is vágyik, aligha van jobb választás a Hegykapu Étteremnél!

„Minden borunk közül a somlai számomra a nincs tovább.” – írja rajongva Hamvas Béla arról a borvidékről, amelynek tanúhegyét – jellegzetes formája alapján – „Isten itt felejtett kalapjaként” is szokták emlegetni.

Győrtől alig egy órás autóútra található Magyarország egyik legizgalmasabb borvidéke, Somló, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a Balaton felvidékre. Szépen gondozott ültetvények, hívogató pincék, barátságos gazdák várják az ide érkező turistákat és borbarátokat, no és persze a hegy tövében, a somlóvásárhelyi oldalon egy nagyszerű étterem, a Hegykapu.

Németh Ákos és felesége, Zsuzsa tíz éve vezetik a nagy múltú vendéglőt, igazi szerelem-projektről van tehát szó. A szőlőültetvények ölelésében található étterem a helyiek és a turisták körében egyaránt népszerű, hiszen egész évben nyitva tart, és számos kirándulópont könnyen megközelíthető innen.

Az étlapon olyan csábító finomságok sorakoznak, mint például a gyöngyöző tyúkleves háziasan, bográcsgulyás, tócsiban sült sertésszelet tejfölös öntettel, füstölt csülök petrezselymes burgonyával, somlói lávakövön sercegő sertéssteak parasztraguval, hátszín steak pincemester módra, erdei gombás szarvasragu, a nemzetközi ízek kedvelőinek pedig a mandula köntösben sült camembert, toszkán tejszínes gnocchi és töltött ravioli. A desszertek közül itt kötelezően ajánlott a somlói galuska, vagy akár egy mesés flódni szilvaraguval. Mindehhez természetesen a környék legjobb borai szolgálnak kísérőként!

A részletekről meséljen most a házigazda, Németh Ákos:

„Tavasztól őszig a 30 fős földszinti rész mellett egy hangulatos kerthelyiséggel is várjuk a hozzánk betérőket, ahonnan remek kilátás nyílik a Nagy-Somlóra. A közelmúltban újult meg a 90 fős emeleti különtermünk, ahol szívesen fogadunk esküvőket, bálokat, családi és céges rendezvényeket egyaránt.

Számunkra fontos, hogy a kiváló ételek mellé kizárólag helyi borokat kínáljunk: jó barátunk Szabó László, a Clements Pincészet vezetője, akivel közös művelésben van a szőlőültetvényünk.

Az ő pincészetéből érkezik az étterembe a saját olaszrizlingünk, furmintunk és kékfrankosunk, a Bogdán Pincészet borai közül pedig a juhfark, a hárslevelű és a tramini. Nagyszerű a kapcsolatunk a Kancellár birtokkal, akiknek a somlói cuvéejét idén a világ legjobb fehér borának választották. A palackos borok esetében is arra törekszünk, hogy olyan helyi borászoknak adjunk bemutatkozási lehetőséget, akik nem rendelkeznek vinotékával. Ilyen kínálat mellett természetesen borkóstolókat is tartunk” – mondja Németh Ákos, aki a gyerkőcöknek a házi készítésű, alkoholmentes szőlőlevet ajánlja.

Aki Somló hegyén járva családias hangulatra, finom ételekre és nagyszerű borokra vágyik, mindenképpen ejtse útba a Hegykapu Éttermet, ahol előzetes foglalás alapján csoportokat is várnak. Mindez Somlón, 8-as főút szomszédságában, a hegy tövében, meghitt és csendes környezetben, tágas saját parkolóval.

Kapcsolat és elérhetőség:

Tel: 06 / 70 580-0931

www.hegykapuetterem.hu

[email protected]

Cím: Somlóvásárhely, Somlóhegy 1491 hrsz.

(x)

Kapcsolódó témák: #borkóstolás | #borok | #Étterem | #gasztronómia | #Somló |