Rekord üzemanyagárak és még nincs vége

Illusztráció: Pixabay
Kárpát Zsolt
2021.10.20. 13:56

Szerdától tovább emelkedik az üzemanyag ára. A benzin 5, míg a gázolaj 7 forinttal drágul. Az üzemanyagokért az elmúlt egy hónapban egyre többet kell fizetnünk és a mostani rekordárral még nem ér véget a drágulás. A holtankoljak.hu előrejelzése alapján év végéig várhatóan 15- 20 forinttal is nőhet az üzemanyagok ára.

A drágulás már közel egy hónapja folyamatos, mondta el a Győr+-nak Bujdos Eszter. A holtankoljak.hu tulajdonos-ügyvezető igazgatója hozzátette: pánik hangulat lett úrrá az energiapiacon.

A gazdasági szereplők attól tartanak, hogy a gazdasági növekedéshez nem lesz elengedő a rendelkezésre álló energiahordózók mennyisége. Ráadásul az OPEC országok (Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének, angolul Organization of the Petroleum Exporting Countries) továbbra is csökkentett mennyiségű kőolajat dobnak a piacra, emiatt az olaj hordónkénti ára akár a 90 dollárt is elérheti. Ez azt jelenti, hogy év végéig tovább drágulnak majd az üzemanyagok, legalább még 15 – 20 forinttal. Tehát mindenképpen berendezkedhetünk a jövő év elején is egy emelkedő tendenciára”

Az elemzők szerint még nem valószínű, hogy a magyar kormány beavatkozna és befagyasztaná az üzemanyagárakat ,és a jövedéki adó csökkenésére sem számíthatunk. Jelenleg a töltő állomásokon még nem tapasztalható a forgalom jelentősebb visszaesése.

Kapcsolódó témák: #benzin | #dízel | #gázolaj | #üzemanyag |