Ötszörösére nőtt az állampapír-értékesítés

Szigeti Sándor Fotó: Győr+ Média
2023.03.01. 18:43

Országosan ötszörösére emelkedett az év első másfél hónapjában az állampapír értékesítés az előző év azonos időszakához képest, miközben Győr-Moson-Sopronban 125 %-os ügyfélforgalom-növekedés mellett már a 200 milliárd forintot közelíti a lakossági állampapír-állomány.

2023. január 19-én jelentek meg az új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP), melyek a jelenlegi inflációs környezetben kiemelkedő hozamot nyújtanak a lakossági állampapírok között. Az állampapírok népszerűségét jól mutatja, hogy a Kincstár lakossági ügyfeleinek állampapír-állománya 440 milliárddal nőtt az év első 1,5 hónapjában, ez az ötszöröse a tavaly januári állampapír-értékesítésnek. A Kincstárban értékpapírszámlával rendelkező ügyfeleinek száma pedig február közepére elérte a 700 000 főt. A Kincstár színvonalas, ügyfélbarát online szolgáltatásainak és az országszerte elérhető személyes ügyfélszolgálatainak köszönhetően részesedése a lakossági állampapírpiacon már csaknem 50%-os, tehát meghatározó szereplője az állampapír-forgalmazásnak a bankok mellett – derül ki a Magyar Államkincstár Sajtóosztályának a Győr+ Médiának megküldött válaszából.

A vármegyei adatok

A Kincstárban értékpapír-számlával rendelkező ügyfelek száma Győr-Moson-Sopron vármegyében 1 hónap alatt 4,3%-al nőtt és 35 ezer felé emelkedett, az általuk birtokolt állampapírok állománya pedig 8,5%-al emelkedett és megközelíti a 200 milliárd forintot. Ebben a növekedésben jelentős szerepet játszik az új PMÁP sorozatok megjelenése, melynek állománya Győr-Moson-Sopron vármegyében ugyanezen időszak alatt 16 milliárd forinttal növekedett. A leírt növekedést jól jelzi, hogy a Kincstár állampapír forgalmazó ügyfélszolgálatain az új PMÁP állampapírok kibocsátását követően az ügyfélforgalom jelentős mértékben, több mint a duplájával növekedett az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Győr-Moson-Sopron vármegyében az országos átlag fölött, 125%-kal növekedett az ügyfélforgalom.

Kamatbázis, kamatprémium, vételi korlát

A forgalomban lévő lakossági állampapírok közül továbbra is a PMÁP a legnépszerűbb. A PMÁP egy változó kamatozású, inflációkövető állampapír és évente egy alkalommal fizetnek kamatot. A PMÁP kamata kamatbázisból és kamatprémiumból áll. A kamatbázis az előző év átlagos inflációjának felel meg, ezért nevezzük inflációkövető állampapírnak, így a kamatbázis mindkét állampapír esetében az előző évi átlagos éves infláció mértéke, tehát 14,5%. A kamatprémium a kibocsátáskor kerül meghatározásra. Mértéke a teljes futamidőre garantált és fix: a rövidebb futamidejű, tehát 2027-ben lejáró papír esetében a kamatprémium 0,75%, míg a hosszabb futamidejű, tehát 2030-ban lejáró papír esetében 1,5% A tőke és a kamatok kifizetésére az állam vállal garanciát. Likvid befektetési forma, mivel a Kincstár napi vételi árfolyamot jegyez rá, így az ügyfelek – a kamatfizetést vagy a lejáratot megelőző két nap kivételével – bármikor visszaválthatják. A vagyoni koncentráció mérséklése érdekében 2023. január 1-től kezdődően a PMÁP állampapírok esetében is értékesítési korlát került bevezetésre, így az idei évtől egy forgalmazó 250 millió forintos értékhatárig bezárólag értékesíthet az elsődleges piacon az adott lakossági befektető számára egy adott sorozatból.

Kinek ajánlják?

Sokan keresik a lehetőségét, hogy megtakarított pénzüket a lehető legjobb helyen tudják. Egy biztos, készpénzben, vagy lekötés nélkül folyószámlán nem érdemes tartani a félretett pénzünket, mert folyamatosan veszít a vásárlóerejéből! Amennyiben olyan megtakarítási formát keresünk, amely garantálja a megtakarítása értékállóságát és biztonságos befektetést biztosít, akkor az állampapír a legjobb választás. A lakossági állampapír több szempontból előnyös befektetés: kamatadómentes, számos futamidő, kamatozás közül választhatunk, alacsony kockázatú, hiszen a tőkére és a kamatokra a magyar állam vállal garanciát, és ha szükséges, bármikor eladható. A Magyar Államkincstár Ügyfélkapus számlanyitási lehetőséggel, online kényelmi szolgáltatással, díjmentes számlavezetéssel járul hozzá ahhoz, hogy befektetéseit mindenki naprakészen kezelni tudja.

Győrben és a GYMS vármegyében hol lehet megvásárolni őket?

A PMÁP-ot belföldi és külföldi magánszemélyek is megvásárolhatják a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatain, a Magyar Posta kijelölt fiókjaiban és a Fundamenta személyi bankárainak segítségével. Az ügyintézéshez a Kincstár honlapján keresztül időpontfoglalásra is lehetőség van. A személyes ügyintézésen túl lehetőség van online, Ügyfélkapun keresztül kincstári értékpapírszámlát nyitni, majd online WebKincstáron vagy MobilKincstáron keresztül állampapírt vásárolni.

Korábban a témában: