Orbán: Magyarország mindig a terrorizmus ellen volt!

Győr+ Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
2023.10.13. 08:06

Október 13-án ismét a Kossuth Rádióba látogatott Orbán Viktor. A miniszterelnök beszélt az Izraelben kialakult háborús helyzetről, mint mondta a terror elfogadhatatlan és annak képei megrendítőek. Természetesen a migráció és gazdasági kérdések is szóba kerültek a közel fél órás találkozón.

Magyarország mindig a terrorizmus ellen volt” – kezdte a pénteki beszélgetést a kormányfő, mikor a műsorvezető a gázai övezetben dúló konfliktusról kérdezte. A miniszterelnök kiemelte most látszik, milyen érték a béke és a stabilitás. “Adjunk hálát azért, mert békében élhetünk. Meg kell védeni a magyarok békéjét, és ez továbbra is nagyon fontos” – tette hozzá. Mint mondta, azt reméli, hogy minden magyart, aki ki akar jönni, azt ki tudja hozni Magyarország Izraelből. “Amennyire lehet, szorítsuk keretek közé ezt a konfliktust, mert egyelőre nincs államközi konfliktus. Most egy terrorizmus elleni harc folyik. Az egész térséget destabilizálná egy Izrael és valamelyik arab állam közötti konfliktus – mutatott rá Orbán.

A miniszterelnök kiemelte, hogy az arab államok és Izrael közötti feszültségek csökkenése jellemezte az elmúlt éveket. A terrortámadás ellenére meg kéne menteni minél többet az elmúlt évek közeledéséből!” Kitért arra is a kormányfő, hogy bár Európa-szerte a terrorszervezetek melletti tüntetések voltak, Magyarországon nem lesz ilyen. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a migrációs válság révén sok Hamász-terroristát is beengedtek Európába. Ezzel szemben Magyarország nem engedte be az illegális bevándorlókat. Az életünk biztonságának a szintje nem csökkenhet Magyarországon. Az uniós vezetők vakok és nem változtatnak a migrációs politikájukon. Arra akarnak kényszeríteni minket, hogy a déli határon lévő agresszív migránsokat engedjük be. Mi azonban a jóban akartunk osztozni, és nem a rosszban” – fogalmazott a kormányfő a rádióinterjúban. Migráció kapcsán azt is hozzáfűzte: az Unió úgy döntött, hogy szétosztja az illegálisan belépő migránsokat, és migránsgettókat akarnak építeni a hazánkban. Orbán szerint egyetlen modell vált be a migráció tekintetében, ez pedig a magyar modell. “A legnagyobb erőkkel féken tartjuk a migránsokat. Eddig nem tudták lerombolni azt, amit felépítettünk, de most egy jogi erőszakot alkalmazott Brüsszel. A következő EP-választáson el kell érni egy jelentős változást, mert folyamatos biztonsági kockázatot jelent számunkra Brüsszel! Magyarország ma egyedül képes megszólalni az emberek érdekében a migráció ügyében. Egy demokratikus döntéssel a hátunk mögött védjük a magyar déli határt!”

A hazai gazdaság témájában az infláció letöréséről beszélt a kormányfő. Orbán Viktor elmondta: sok intézkedést vezetett be a kormány, be kellett avatkozni a gazdaság szövetébe, de ez meghozta az eredményét. “Azt szerette volna a kormány, hogy az infláció elleni küzdelem során a gazdasági növekedés is megmarad, de ez nem megy. A mostani az infláció elleni küzdelem éve volt, és 2024-ben indul meg újra a gazdasági növekedés – hangsúlyozta.

A miniszterelnök a találkozón ismertette, hogy a következő héten Kínába utazik, hiszen fontos a német és az uniós gazdaság, ám nyitottnak kell lennünk a világ minden piaca felé. Mellette Grúziával is folynak a tárgyalások. “Azerbajdzsánban előállított zöld energiát akarunk Grúzián keresztül Európába hozni, ezt néhány év alatt meg lehet valósítani. Ez egy nagy beruházás, komoly beavatkozást igényel, de az unió is érdekelt benne és támogatja, reméljük nem tesznek keresztbe!”

A műsor zárásaként a friss Nobel-díjas magyar tudósok munkáját ismerte el és méltatta Orbán Viktor. Soha nem kell megijedni a magyaroknak a legrosszabb időkben sem, mert ez a két ember mutatja, hogy fantasztikus koponyák teremnek itthon.