Jó reggelt, Magyarország!

Orbán: “A hullám csúcsán vagyunk!”

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Győr+
2021.12.10. 07:37

Pénteki szokásoknak megfelelően a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor. A miniszterelnök a nyugdíjakról, a bevándorláspolitikáról, de a jelenlegi járványhelyzetről is beszélt a reggeli műsorban.

A költségvetés módosításáról kérdezte elsőként a műsorvezető a miniszterelnököt. Orbán elmondta azért volt szükség a költségvetés módosítására, mert a jegybank előre hozta az inflációs jelentését. A következő évben esedékes gazdasági körülményekhez kell alakítani a nyugdíjakat is. “Minden nyugdíjas biztos lehet abban, hogy januártól a nyugdíja 5%-kal emelkedik. Nem csak az aktuális nyugdíj, hanem a 13. havi nyugdíj is 5%-kal fog emelkedni” – ismertette a miniszterelnök.

A gazdaság a miniszterelnök szerint nem egy elvont fogalom, azt a mi munkánk működteti. “Ha sikeres a gazdaság akkor lehet arról beszélni, hogy mire fordítsuk a plusz összeget. A béremelések mellett meg is kell termelni azt a pénzt, amit szétosztunk” – fogalmazott.

A következő téma a koronavírus volt, különös hangsúlyt fektetve a gyerekek oltására. Orbán Viktor kiemelte, hogy december 15-től indulhat az 5-11 évesek oltása, melyet hosszas tudományos vita előzött meg. “Nem okozunk kárt, bajt a gyerekeinknek, ha beadatjuk az oltást, sőt éppen ellenkezőleg. Aki nincs beoltva az nem csak magának árt, de akarva-akaratlanul másoknak is. A gyerekek erről nem tehetnek, hiszen az ő oltásukról a szüleik döntenek” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: nagyjából 70 ezer vakcina érkezik először, oltásra szerdától lehet regisztrálni az előzetes regisztrációk gyakorlatának megfelelően.

A hullám csúcsán vagyunk, talán már lefele jövünk, nincs más megoldás csak az oltás” – tette hozzá.

Orbán a varsói csúcsról is beszélt. “Nehéz hétvégénk volt, hosszú hónapok óta szervezkedünk. Azokról az európai pártokról beszélünk, akik nem akarják a bevándorlást, de támogatják a családokat. Ezek a pártok azt szeretnék, ha Brüsszelt meg tudnánk változtatni. Rengeteg szervezeti kérdés van egy ilyen találkozón. Fontos, hogy hosszabb távon legyen egy bevándorlás ellenes, családokat támogató pártközösség. Célunk az, hogy ez legyen Európában a legnagyobb politikai erő!” ismertette.

A téma kapcsán hozzátette, hogy Magyarország az egyetlen ország, ahol az emberek eldönthették mi legyen a bevándorlással, hiszen volt egy népszavazás. Mint mondta, amit a magyarok akarnak az-az Európai Unió jelenlegi szabályozásával szemben áll. “A hatalmon lévő elitek azt gondolják, hogy a bevándorlás jó dolog. A nyugat-európaiak belevágtak egy nagy kísérletbe. Én sosem hittem ebben a kísérletben. Hallgatni kell a józan ösztönökre, ezért volt nálunk népszavazás. A magyarok azt gondolják egy ilyen kísérletbe belevágni életveszélyes. A magyar szabályok szemben állnak a brüsszeli bürokraták döntésével, erről fog dönteni ma az Alkotmánybíróság” – emelte ki a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy az Alkotmánybíróság döntése azt jelentheti, hogy a fizikai határ mellé egy erős jogi kerítést is felépíthetnek.

“A magyarok érdekéért kiállni nehezebb lesz, mint korábban” – zárta a találkozót Orbán Viktor.