Orbán: a béke oldalán vagyunk és ott is akarunk maradni!

Győr+ Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
2023.04.14. 07:34

Számos aktuális kérdésre reagált péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában. A Nemzetközi Beruházási Bankból való kilépésről és a plakátkampányról is szólt a Jó reggelt Magyarország! című műsorban a kormányfő, ugyanakkor azt is elárulta, aggasztó merre tart a háború, úgy véli elértük a nukleáris fegyverek határát.

Hazánk kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból – erről beszélt elsőként a miniszterelnök a rádióműsorban pénteken. “Nem Magyarország elleni szankciókról van szó. Átnéztem a listát amit Washington tett közzé, azon 34 magánszemélyt sorolnak fel, akikről azt állítják, hogy kijátszották azokat a szankciókat, amiket Amerika vetett ki Oroszországgal szemben. A listán egy magyar is szerepel. Pénzügyi szakemberekre összpontosító amerikai akcióról van szó. Mi a szankciókkal sosem értettünk egyet, de ezeket tudomásul vesszük. Ez a bank egy olyan bank, aminek lehetett volna komoly szerepe az európai fejlesztésekben, azonban a háború óta látható volt, hogy a bank lehetőségei szűkülnek és komoly, nagy beruházásokban nem lehet majd rá számítani, vagyis nem tudja betölteni a funkcióját. Tegnap úgy döntöttünk, hogy hazánk részvétele a bank munkájában értelmetlenné vált, ezért a delegáltjainkat visszahívtuk és kiléptünk a a Nemzetközi Beruházási Bankból” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor úgy látja jó viszonyunk van az amerikaiakkal, a lehető legszorosabb baráti együttműködést ápoljuk velük. “Amerika a barátunk és a szövetségesünk” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Szerinte a két nemzet között az alapvető hitek is megegyeznek. “Az értékgyökérzet, a kereszténység is közel hoz egymáshoz, de a gazdasági kapcsolataink is egy sikertörténet képét mutatják” – emelte ki. Hozzátette, hogy azt is látni kell, hogy Amerika egy megosztott ország képét mutatja politikai szempontból. “Nem a mi dolgunk válogatni az amerikai politikai szereplők között, ezt majd az amerikai nép eldönti. De a magyarokat nem kell emlékeztetni a saját történelmükre” – reagált a plakátkampányra a miniszterelnök.

Orbán úgy látja a véleménykülönbség fontos, ami fennáll ma Amerika és Magyarország között, hiszen hazánk nem, az amerikaiak viszont a háború legfőbb támogatói. “Mi a béke oldalán vagyunk és ott is akarunk maradni, nem fogjunk megengedni, hogy belepréseljenek a háborúba!”

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a háború eszkalációja világosan mutatja, hogy elértük a nukleáris fegyverek határát. “Ha világháború lesz, akkor atomháború lesz és a jó Isten mentsen meg minket ettől. Sajnos az események folyása ebbe az irányba mutat!” – emelte ki Orbán a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az infláció csökkenése már áprilisban érezhető lesz, május júniusban pedig egy jelentős esésre számít. “Beadtuk a vakcinát, reméljük hatásos lesz. Egy árfigyelő rendszert is felállítottunk, ellenőrzések is vannak, megpróbáljuk elérni, hogy a kereskedők ne most próbálják minden idők legnagyobb üzletét megkötni, hanem árverseny legyen!”

Egyelőre nem várható változás a szankciós politikában, de ami most történik, az tönkreteszi Európát” – mondta a kormányfő. Szerinte a magyar adófizetők is nagyon nagy összegekkel támogatják Ukrajnát, és nagyon rosszul esik a magyaroknak, hogy folyamatosan támadják a kisebbségeinket.

Kapcsolódó témák: #Amerika | #gazdaság | #háború | #infláció |