Közoktatás

Népszerű a szülők körében az oktatásról szóló kérdőív

MTI | Illusztráció: Pixabay
2022.12.08. 07:11

Népszerűnek nevezte a szülők körében az oktatásról szóló kérdőívet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Szerda hajnalig több mint 100 ezren töltötték ki a kérdőívet. Rétvári Bence kiemelte, hogy ilyen széles körű véleménykikérés az oktatás helyzetéről még nem volt Magyarországon.
 

A nyár és az ősz folyamán a pedagógusok mondhatták el véleményüket többek között az iskolák helyzetéről, az oktatók teljesítményértékelésével, a tanárok leterheltségével kapcsolatban. Ezekre első körben 25 ezer, másodjára 33 ezer pedagógus válaszolt – tette hozzá. Rétvári Bence hangsúlyozta, a kormány elsődleges feladata a pedagógusbérek emelése, ezért döntött arról, hogy idén és jövőre 10-10 százalékkal nőnek a bérek. Ezen kívül a Magyarországot megillető európai uniós forrásokból is szeretnének fordítani ágazati béremelésre – mondta.

A kormány azt szeretné, hogy magyar és uniós finanszírozásból jövőre 21 százalékkal, az azt követő évben 25 százalékkal, majd pedig 29 százalékkal emelkedjenek a pedagógusbérek, így huszonöt hónap múlva 777 ezer forint lehetne a pedagógusok bére.

A december 1-jén indított szülői konzultációról elmondta, 700 ezer tankerületi és 50 ezer nem állami fenntartású iskolában tanuló diák szülője kapott az e-Kréta rendszeren keresztül lehetőséget a kérdőív kitöltésére, ami anomim és önkéntes. Ilyen széles körben még soha nem mondhatták el a szülők a véleményüket az iskoláról, bár a szakmai egyeztetések folyamatosak a pedagógusokat képviselő szervezettekkel – közölte az államtitkár. A kormányalakítás óta öt alkalommal volt széles körű egyeztetés, ezt a konzultációs lehetőséget szélesítették ki a szülői kérdőívvel – mondta Rétvári Bence.

Arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint ki kell fizetni a tanári túlórákat, közölte: az iskolákban kifizetik a túlmunka után járó díjat, erre minden tankerületnek van pénzügyi fedezete.

Az oktatásra fordítható költségvetési keret jövőre 86 milliárd forinttal nő, ennek “elsöprő többségét” béremelésre fordítják.

Kapcsolódó témák: #béremelés | #kérdőív | #Oktatás | #pedagógus |