Négy fontos terület is többletforráshoz jut a módosított költségvetésben

MTI Fotó: Pixabay
2023.01.23. 13:03

A megváltozott makrogazdasági feltételek miatt a kormány újraszámolta a 2023-as költségvetési törvény összegeit, a kiadásokat négy fő területen - munkahelyek megvédése, rezsivédelem, családok támogatása, nyugdíjak értékének megőrzése - növelte, továbbá a bevételi oldalt egyebek közt az energiaszektor egyes szereplőitől várt többletbefizetéssel emelte meg.

Hirdetés

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára az év végén rendelettel módosított idei költségvetési törvényről tájékoztatta az Országgyűlés költségvetési bizottságának tagjait hétfőn Budapesten.

Kiemelte: a hiánycélt “moderáltan” 3,9 százalékra növelték a korábban hatályos 3,5 százalékról, ami a 2022-re “várhatóan teljesülő” 4,9 százalékos deficithez képest 1 százalékpontos csökkenést jelenthet idén.

A 2022-es tavaszi ülésszak végén senki nem számított arra, hogy a háborúnak és a hozzá kapcsolódó szankcióknak ilyen súlyos gazdasági hatásai lesznek, az Európai Bizottság akkor uniós szinten 2,3 százalékos növekedéssel számolt 2023-ra, ezt a számot később 0,3 százalékra módosították – idézte fel.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #2023 | #költségvetés | #Magyarország |