Gazdaság

Nagy mértékben drágulnak az építőanyagok

Illusztráció: Pixabay
MTI
2022.03.21. 06:49

A vártnál is nagyobb mértékben drágultak az építőanyagok, az építkezések átlagos anyagköltsége január óta összességében mintegy 20 százalékkal nőtt, de egyes kategóriáknál az áremelkedés hamarosan eléri a 30 százalékot is - írta a Világgazdaság hétfőn.

A Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület elnöke a lapnak elmondta: számos gyártó vonja vissza korábban kiadott árajánlatait, és tér át rövid határidejű árképzésre, ennek ellenére a kereslet rendkívül erős, mindenki igyekszik a mostani árakon bevásárolni. Wiesinger Raimund szerint az építési piacot “a tehetetlenségi nyomaték kellő fordulatszámon hajtja”, a kivitelezéseket nem állítják le a megrendelők. Ugyanakkor úgy vélte, a kivitelezési költségek ilyen iramú emelkedése esetén néhány hónap múlva a lassulás jelei is megmutatkozhatnak.

A lakossági felújítási piacot az állami támogatások segítik, de a drasztikus építőanyag-drágulás, a 2020 óta megduplázódott vagy megháromszorozódott munkadíj és az öt éve átlagosan 13-14 százalékkal emelkedő rezsióradíj miatt csak kisebb munkálatokat lehet majd megvalósítani a megadott keretekből – vélekedett. Az elnök kitért arra, hogy továbbra is szűkös a kínálat a főbb termékkategóriákban, így a szigetelőanyagok és a szerkezetépítés piacán, és a nemzetközi helyzet a szállítási határidőkre is negatív hatással van, a hőszigetelők és a gipszkarton termékek többsége – néhány hazai gyártásút kivéve – nem egy-két hét, hanem több hónap alatt érkezik meg – írta a lap.

Kapcsolódó témák: #építőanyag | #építőipar | #gazdaság |