Gazdaság

Nagy István: Magyarország továbbra is fenn tudja tartani az importtilalmat!

Győr+ Fotó: Nagy István Facebook-oldala
2023.04.20. 06:15

Az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott tárgyalások alkalmával sikerült elérni, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmával kapcsolatos eredményeket és intézkedéseket Magyarország továbbra is fenn tudja tartani - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

Nagy István közölte: Magyarország továbbra is biztosítja az ukrán gabona tranzitját, azt, hogy a termények ellenőrzött körülmények között hagyják el az ország területét. Az agrárminiszter hozzátette: további egyeztetések folynak arról, hogy a négy alaptermék, a búza, a kukorica, a repce és a napraforgó mellett milyen további termékköröket érinthet a behozatali tilalom.

Kijelentette: eredményre vezetett a tagállamok döntése arról, hogy önállóan lépnek fel annak érdekében, hogy megakadályozzák az ukrán mezőgazdasági termékek minden ellenőrzés nélküli behozatalát. Érdemes volt Magyarországnak határozottan kiállnia és megvédenie a magyar gazdák érdekét, hiszen a kiállás fordulatra késztette, intézkedési kényszerbe hozta az Európai Bizottságot – mondta.

Nagy István emlékeztetett, öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetője azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. A brüsszeli tárgyalások során az uniós bizottság pedig olyan ajánlatot adott, amely minden eddig bevezetetett intézkedést törvényessé tesz – emelte ki Nagy István, majd hozzátette: az ígéretek között szerepel azon jogi háttér megteremtése is, hogy a tranzit biztosítása mellett Magyarország továbbra is importtilalmat tarthasson fenn az ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben.

Azzal a június ötödikéig hatályos jogszabályi rendelettel kapcsolatban, amely az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozóan a kereskedelem liberalizációjával függ össze, Magyarország garanciákat kér, hogy amennyiben szükség lesz rá, a szabályozást automatikusan hosszabbítani lehessen – közölte. Erre az uniós bizottság ígéretet adott – emelte ki.

Az öt ország továbbá javaslatokkal kívánja segíteni az Európai Bizottságot, hogy miként lehetne biztosítani az ukrán mezőgazdasági teremékek eljuttatását a szolidaritási folyosón keresztül azokba az országokba, melyek hagyományosan az ukrán termékek célországai voltak.


Az Európai Bizottság szerdán újabb támogatási csomagot jelentett be, amely 100 millió euróval segíti majd a korlátlanul behozható ukrán gabona miatt nehéz helyzetbe került öt ország gazdáit, köztük a magyar gazdákat is – tájékoztatott Nagy István.

Kapcsolódó témák: #gabona | #háború | #import | #mezőgazdaság | #Ukrajna |