Minden boltban a bruttó 350 ezres bér a cél

Zombai-Kovács Ákos | Illusztráció: Depositphotos
2023.01.17. 13:01

Eseménydús és feladatokkal teli év volt 2022 a kereskedelemben dolgozók számára. Erről beszélt a Győr Plusznak Karsai Zoltán. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke kiemelte, nem unatkoztak a bolti dolgozók az elmúlt esztendőben, de jó hír, hogy legalább többségük bére is nőtt valamennyit. A KASZ elnöke szerint a cél, hogy bruttó 350 ezer forint alatt senki ne keressen, aki a kereskedelemben dolgozik Magyarországon. A szakszervezet győri illetőségű alelnöke pedig arról beszélt, hogy a megyében Ausztria továbbra is komoly elszívó erő.

Tavaly sem unatkoztak a kereskedelmi dolgozók, erről beszél szakszervezetük elnöke a Győr+ Médiának, Karsai Zoltán szerint a nehézségek ellenére helytálltak a kollégák. „Nehéz, munkával és tanulságokkal teli év volt a tavalyi, rengeteget dolgoztak a kereskedelmi alkalmazottak, sokszor több ember helyett is, miközben rengeteg konfliktushelyzet is rajtuk csapódott le” – mondta Karsai Zoltán.

Az elnök arról is beszélt, a cél az lenne, hogy boltban dolgozó ne keressen bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet Magyarországon. Karsai Zoltán szerint sok helyen ez már meg is valósult. „Szerencsére vannak már olyan cégek, ahol elérték a bruttó 350 ezres fizetést, azt szeretnénk, ha ez egyre több dolgozónak meglenne, mert az infláció nagyon elszabadult és ezt valahogyan a bérekben is követnie kell a munkáltatóknak” – tette hozzá a KASZ elnöke.

Potyondi Antal és Karsai Zoltán. Fotó: Z.K.Á.

A KASZ továbbra is szeretné elérni, hogy vasárnap zárva legyenek az üzletek, ezt a törekvést pedig egyre többen támogatják. „Egyrészt a boltban dolgozók is megérdemlik, hogy legalább a vasárnapot a családjukkal tölthessék, másrészt, most az energiaválság idején még spórolhatnánk is azzal, ha a hét utolsó napján nem kellene fűteni és világítani az üzletekben, ha rajtunk múlik lesz vasárnapi boltzár, ezzel megyünk a politikai döntéshozókhoz is” – fogalmazott az érdekvédő.

A KASZ győri illetőségű alelnöke is értékelte az elmúlt évet. Szerinte kemény év volt a 2022-es, de valószínűleg az idei esztendő se lesz majd könnyebb. „Nehéz, megterhelő év volt 2022, de a bolti dolgozók helytálltak, még akkor is, ha itt a nyugati határszélen továbbra is óriási probléma a munkaerőhiány” – fogalmazott Potyondi Antal.

A béremeléseket az alelnök is üdvözölte, de hozzátette, itt a nyugati régióban Ausztria továbbra is komoly elszívó erő. ”A béremelések ellenére még messze nem beszélhetünk osztrák fizetésekről, még itt a megyében, a határ közelében, ahol az átlagosnál magasabban a kereskedelmi bérek sem értük el azt a szintet, ami a sógoroknál van, azokkal a fizetésekkel továbbra sem tudunk versenyezni” – mondta a KASZ alelnöke.

A KASZ-nál abban bíznak, hogy ebben az évben Covid már nem keseríti meg az életüket, a növekvő béreknek hála pedig, minél több üres álláshelyet be tudnak majd tölteni a kereskedelemben.     

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Illusztráció: depositphotos.com              

Kapcsolódó témák: #béremelés | #híradó | #KASZ | #kereskedelem |