Hirdetés

Minden, amit a Luca-napról tudni érdemes

Földvári Gabriella, J. Kovács Andrea
2021.12.13. 14:42

December 13-a Luca napja - időjárás-, házasság-, haláljóslás, termékenységvarázslás, dologtiltás, Luca széke – számos boszorkányos, izgalmas népi hiedelem és hagyomány kapcsolódik ehhez a naphoz. A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13. volt az év legrövidebb napja.

Hirdetés

Az egyik legismertebb hiedelem alapján a Luca széke készítését is ekkor kezdték, amit karácsony előestéjére fejeztek be. A széknek 13 nap alatt kellett elkészülnie, 9 féle fából, 13 darabból, és egy szög sem lehetett rajta. Aki a templomban az éjféli misén ráállt, az megláthatta róla a boszorkányt. A széket aztán otthon tűzre vetették.

Azonban nemcsak Szent Lúcia miatt jeles nap a mai, hanem számos népszokás is fűződik hozzá, melyben pogány elemek is feltűntek. Így például a jövendölések, amelyek az időjárásra, a vetésre, az állatokra, sőt az emberek egyéni sorsára vonatkoztak.

Hirdetés

A lányok szívesen jósoltak ilyenkor, hogy megtudják: vajon ki lesz a jövendőbelijük? A hajadonok 12 cédulára írták fel 12 férfi nevét. Minden nap a tűzbe vetettek egyet, s akinek a neve a megmaradt papíron szerepelt, ő lehetett a vőlegény. Szintén ehhez a naphoz kötődik az is, hogy aki szép akart lenni, a Luca napján vízbe tett almából evett, és abban a vízben is mosdott.

December 13. a nők számára úgynevezett dologtiltó nap volt, azaz tilos volt minden asszonyi tevékenység, így például a fonás, a varrás, a mosás, kenyérsütés. A babona szerint, aki nem tartotta be a tilalmakat, akár kővé is válhatott.

Fontos szerep jutott a gyerekeknek is. A lucázók termékenységet, gazdagságot, bőséget kívánva köszöntenek be a házakba. Ez volt a kotyolás:

Luca-Luca, kitty-kotty, kitty-kotty / Galagonya kettő, három. / Szárazkörtét várom. /

Ha nem adnak szalonnát, / Levágom a gerendát. / Ha nem adnak hurkát, / Elviszem a Julcsát.

Ki is volt Szent Luca, Szent Lucia?
Lúcia Siracusa városának egyik legelőkelőbb családjából származott. Egy alkalommal elkísérte beteg édesanyját a mintegy negyven mérföldnyire lévő Cataniába, Szent Ágota sírjához, hogy gyógyulását kérjék. Miután az édesanya meggyógyult, Lúciának álmában megjelent Ágota, és megkérdezte, hogy miért a sírjánál keresték a gyógyulást, mikor Lúcia a saját hitével is meggyógyíthatta volna az anyját. Útjukon hazafelé Lúcia megkapta az engedélyt anyjától, hogy ne kelljen férjhez mennie, a hozományával pedig tetszése szerint bánhat. Szenvedéstörténete szerint Lúciát állítólagos vőlegénye, egy pogány ifjú hurcolta a bíróság elé bosszúból, amiért elesett a házasságtól és a hozománytól. A bíró parancsot adott, hogy nyilvánosházban gyalázzák meg Lúciát, amiért nem akar férjhez menni. Csakhogy a Szentlélek Lúcia segítségére sietett: olyan nehézzé tette a testét, hogy semmi módon nem tudták elmozdítani helyéből. Ezután, mint annyi más vértanú esetében, a legkülönfélébb kínzásoknak vetették alá, de Lúcia számára, imádságának hatására egyik sem tudott fájdalmat okozni. Végezetül a bíró parancsára karddal döfték át a torkát, de nem halt meg azonnal, csak miután egy odasiető pap kezéből felvette az utolsó kenetet. 

Luca-napi szokásként egy cserépbe búzát vetettek, amit karácsonyra kikelve a feldíszített fa alá helyeztek, mint az élet jelképét. Ha minden elvetett szem kikelt, az azt jelentette, hogy a következő évben bőséges termés lesz. Mezőgazdasági boltban mi is be tudunk szerezni búzamagot. Egy kis cserépbe ültessük el és locsolgassuk. Ha mindent jól csináltunk, a kis magocskákból karácsonyra magasra nő a búzánk.

Kapcsolódó témák: #hagyomány | #népszokás |
likeold
a fb oldalunkat