Hirdetés

Megújul a pápai katolikus nagytemplom

Fotó: MTI/Vasvári Tamás
MTI
2021.09.28. 19:20

Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.

Hirdetés

Udvardy György a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a templomfelújítás nem csupán egy épület rendbehozatala, hanem az ember lelki javait is szolgálja. Mint elmondta, hosszú évek erőfeszítése előzte meg a munkálatok megkezdését.

Az egyház társadalmi szerepvállalásáról szólva azt emelte ki, hogy fontos szerepet vállalnak az oktatás területén, a közösségek megtartása, valamint a kulturális javak felújítása terén.

Hirdetés

Az érsek közlése szerint a főegyházmegyében 74 templom újul meg. „Egy ilyen templomba büszkén lépnek be az emberek, boldogabbá teszi a hívőket a környezet” – jelezte Udvardy György, hangsúlyozva, hogy a jóért meg kell küzdeni.

“Küzdjünk az emberért, hogy boldog jövőnk legyen!” – fogalmazott.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a katolikus nagytemplom Pápa jelképe, a város központi terén van, így megújulása kiemelten fontos.

Fotó:  MTI/Vasvári Tamás

Tájékoztatása szerint a kormányzat az idén és jövőre 600-600 millió forinttal támogatja a munkálatokat. A tornyok után a homlokzat teljes felújítása következik, majd a templom környezetének rendezése és a templombelső renoválása.

Soltész Miklós közölte, hogy az elmúlt tíz évben 150 templom épült és 3 ezer újult meg, részben a magyar templomfelújítási program keretében.

Az államtitkár méltatta a templomok felújítását végző szakemberek munkáját és a Veszprémi Érsekség lelki megújulásra irányuló törekvését.

Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy 250 éve kezdődött a pápai katolikus nagytemplom építése, ami 15 éven át zajlott. Ismertetése szerint az ország egyik legnagyobb temploma 42 méter hosszú, 22 méter széles és 61 méter magas.

Kapcsolódó témák: #felújítás | #templomfelújítás |
likeold
a fb oldalunkat