Hirdetés
Operatív Törzs

Már AstraZenecára is regisztrálhatunk

Fotó: koronavírus.gov.hu
Győr+
2021.04.28. 12:15

Mindenhol csökken a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége. Úgy látszik, hogy a járvány leszálló ágba került - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

Hirdetés

Ezt jelzi az is, hogy a kórházakban csökken a fekvőbetegek száma. Ugyanakkor az intenzívosztályokon még mindig nagy a leterheltség, ami miatt a halálesetek száma csak lassan mérséklődik – emelte ki Szlávik János.

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy a magyar oltási program sikeres, az unióban a második helyen állunk az átoltottságot tekintve. Nálunk 38, az unióban 22 százalékos az átoltottság. A regisztráltak száma 4,526 millió fölé emelkedett, 74 százalékuk már megkapta az első oltást. Most már nem akadály a vakcinák mennyisége. Holnap 400 ezer újabb adag Sinopharm érkezik. 

Hirdetés

György István szólt arról is, hogy az online időpontfoglaló rendszer révén bárhová lehet foglalni időpontot. Mindenki saját akaratából is oltáshoz juthat, és nem kell a háziorvosoknak foglalkoznia ezzel – tette hozzá. György ismertette, hogy milyen társadalmi csoportokat oltottak be eddig. Mindenki egy-két napon belül megkaphatja a vakcinát.

A következő napokra is nyitva lesz az online időpontfoglaló a Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinára – jelentette be. 

612 ember nem viselt maszkot kedden – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes tájékoztatása szerint 117-en szegték meg a kijárási tilalmat. 

Müller Cecília elmondta, hogy beérett a vakcinabeszerzés ügyében tett fáradozások gyümölcse. Most már annyi vakcina van, ami lehetővé teszi mindenki oltását. Naponta érkeznek a szállítmányok Magyarországra. 

Szerdáig 38 ezer Moderna, 345 ezer Pfizer, 480 ezer Szputnyik, és 24 ezer Jansen vakcina érkezett. A napokban várható még 400 ezer Sinopharm és 44 ezer Moderna, valamint 324 ezer AstraZeneca oltóanyag is – sorolta az országos tisztifőorvos.

Az oltást követően is lehet vért adni – hangsúlyozta Müller Cecília.

A viszonosság elve alapján oltást kaphatnak a magyarországi diplomaták – jelentette be Müller Cecília. Az Országos Vérrellátó Szolgálat közölte, hogy az oltást követően nem kell véradást halasztani. Ha semmilyen tünet, és panasz nincsen, akkor már másnap lehet véradás. Természetesen érdemes pár napot várni – mondta Müller.

likeold
a fb oldalunkat