Vakcina-beszerzés

Magyarországon tárgyal a cseh kormányfő

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
mti
2021.02.05. 17:26

A koronavírus elleni oltóanyag nem politikai, hanem biztonsági kérdés, így a vakcina származási helye sem tehető politikai kérdéssé - hangoztatta Andrej Babis cseh kormányfő pénteken Budapesten, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt.

Hirdetés

A cseh politikus a közös sajtótájékoztatón kijelentette: a legjobb oltóanyag az, amelyik biztonságos és azonnal rendelkezésre áll. Elegendő vakcinával azonban jelenleg Csehország sem rendelkezik.

Beszámolt arról, hogy részletes tájékoztatást kapott a magyar víruskezelésről, és arról is, hogyan zajlik Magyarországon azon vakcinák engedélyezése, amelyek használatát az Európai Unió még nem hagyta jóvá.

Azt mondta, ezek esetében Csehország is hasonlóan járna el, mint Magyarország.

Köszönetet mondott azért a százötven lélegeztetőgépért is, amelyet Magyarország ajánlott fel Csehországnak.

Kérdésre válaszolva beszámolt arról is: Angela Merkel német kancellár arról tájékoztatta őt, hogy szorgalmazni fogja az orosz és a kínai oltóanyag európai engedélyeztetését.

Emlékeztetett: az unió 2,3 milliárd oltóanyagot rendelt és ezekért 3 milliárd dollár előleget fizetett, de a szállítás mégis akadozik. „Nekünk emiatt cselekednünk kell, nincs időnk” – fogalmazott a cseh kormányfő.

 “Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít” – fogalmazott a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezért nem lehet Brüsszelre várni, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú.


Tanulni akarunk egymástól, hogy hogyan tudjuk felgyorsítani a vakcinabeszerzést” – mondta a kormányfő, miután megosztotta cseh hivatali partnerével az orosz és a kínai vakcina beszerzésével és vizsgálatával kapcsolatos magyar tapasztalatokat.

A miniszterelnök jelezte, hogy Szerbiában már tömegesen alkalmazzák a kínai és az orosz oltóanyagot, ezért megosztották a Szerbián keresztül gyűjtött tapasztalatokat is.

Kiemelte, a magyarok európai mértékben is kiemelkedő arányban tartják be a szabályokat, ami összefügghet azzal, hogy nemzeti konzultációt folytattak a korlátozásokról.

Így lesz a nyitásnál is – erősítette meg -, egy újabb, február közepétől március elejéig tartó konzultáción kérdezik majd meg az embereket például arról, hogy egy vagy több lépésben történjen-e a nyitás, mindenkire kiterjedjen vagy csak egy bizonyos körre.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Csehország | #Magyarország |