Magyar-kínai csúcs: terítéken a megállapodások!

Győr+ Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
2024.05.09. 17:39

Felgyorsult az együttműködés Magyarország és Kína között. Tavaly például a partnerországból érkezett a legtöbb beruházás, mára Kína lett hazánk legfontosabb Európán kívüli kereskedelmi partnere. A vezetők most újabb gazdasági jellegű megállapodásokat kötöttek, erről számoltak be a felek, Orbán Viktor és Hszi Csin-ping csütörtökön a Karmelita kolostorban történt tárgyalásukat követően.

Orbán Viktor délután már közösségi oldalán jelezte: megkezdődtek a tárgyalások! Kínai államfő egyébként 20 éve járt utoljára hazánkban, így történelmi jelentőségű a diplomáciai látogatás.

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a budai Várban fogadta Hszi Csin-pinget csütörtök délelőtt. A kínai elnök ezután Sulyok Tamás államfővel folytatott megbeszélést a Sándor-palotában, délután pedig Orbán Viktor miniszterelnökkel kezdett el tárgyalni a Karmelita kolostorban. Ennek részleteit ismertették az esti sajtótájékoztatón.

“20 éve nem gondoltuk mennyi változás történhet két évtized alatt. Túl vagyunk egy világjárványon, itt köszönném meg az elnök úr támogatását, hiszen rengeteg magyar ember életét menthettük meg segítségükkel. Két éve pedig a háború árnyékában élünk. Visszatekintve a 20 évvel ezelőtti világkereskedelemre, össze sem hasonlítható azzal amiben most élünk. Az új világrend egyik tartóoszlopa Kína” – kezdte Orbán Viktor, majd hangsúlyozta: hazánk mindig is az egy Kína elvét vallotta, mindig is tiszteltük a partnerünket, mindig is barátként tekintettünk Kínára.

A magyar miniszterelnök elmondta: a világ azon vitatkozik folytatni kell-e az orosz-ukrán háborút, Európában Magyarország hangja magányos. “Magyarország támogatja a Hszi Csin-ping által bemutatott béketárgyalás lehetőségét” – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor kifejtette, 7 nagyváros érhető el közvetlenül Budapestről és további stratégiai partnerséget kötöttek. “Kína meghívta hazánkat, hogy vegyünk részt a kínai gazdaság modernizációjában és Kína is hajlandó részt venni Magyarország fejlődésében. Tavaly az összes beruházás háromnegyede érkezett Kínából, 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik jelenleg Magyarország területén. Emberek tízezreinek adnak munkát. Ezért mi versenyzünk, büszkék vagyunk arra, hogy ebben a versenyben helyt állunk. Magyarország továbbra is korrekt feltételeket biztosít a nálunk beruházó kínai vállalatoknak” – emelte ki a miniszterelnök, majd hozzátette: a magyaroknak komoly ambíciói vannak. “A 21. századot megnyerni akarjuk, ehhez partnerekre és a világ legmodernebb technológiájára van szükségünk. Vannak területek ahol Kína a világ legjobbja, és vannak területek ahol utcahosszal a legjobbak. Létrejött a befektetési együttműködési megállapodás, további termékeket exportálhatunk Önökhöz, az együttműködésünket a nukleáris ipar teljes spektrumára ki tudjuk terjeszteni. Az a tervünk, hogy 50-60% között lesz a nukleáris energia aránya a következő évtized elejére” – tette hozzá a kormányfő.

Hszi Csin-ping vette át a szót, aki elmondta: örömteli, hogy ellátogathatott Magyarországra. “Szívélyes vendégszeretettel fogadtak. 75 évfordulóját ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatunk felvételének. Átfogó stratégia partnerséget valósítunk meg, mely nagyobb célok megvalósítását szolgálja, újabb lendületet ad a két ország fejlődésének. Mindketten hiszünk abban, hogy a kölcsönös bizalom szilárd alapokat hozott létre a két ország között. Mélyítjük a gazdasági kereskedelmet és a pénzügyi-kereskedelmi együttműködést, előmozdítjuk a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését. A feltörekvő ágazatokban kiterjesszük a lehetőségeket. Folytatjuk a két ország nyelvének tanításának támogatását és a kulturális kapcsolatok erősítését is célul tűztük ki” – ismertette a kínai elnök.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #diplomácia | #gazdaság | #Kína | #megállapodás | #tárgyalás |