Időjárás

Lehűlés jön csütörtöktől, már csak a havazás kérdéses

Győr+ | Illusztráció: Depositphotos
2023.01.18. 06:25

A hét második felében a mediterrán ciklonok hátoldalára kerülünk, északról hideg levegő érkezik. Hogy hol mennyi hó eshet, még bizonytalan.

Hirdetés

Szerdán még kitart az enyhe idő, délkeleten a 15 fokot is megközelítheti a csúcshőmérséklet, miközben akár az ég is megdörrenhet.

Csütörtöktől azonban változik a helyzet. Időjárásunk fő meghatározói továbbra is a mediterrán ciklonok lesznek, de egyre inkább ezek hátoldalára kerülünk. Ez annyit jelent, hogy megerősödő északi-északnyugati áramlással hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek érik el térségünket, jelentős lehűlés várható. Az eddig tapasztalt kora tavaszias hőmérsékletek helyett pénteken és szombaton mindössze -1 és +5 fokra készülhetünk.

Végre tehát igazodni fog a naptárhoz az időjárás, legalábbis ami a hőmérsékletet illeti.

Havazás is jön a hideg mellé?

Ami még mindig nagyon bizonytalan, az nem más, mint hogy hol és mekkora havazás társulhat a lehűlés mellé. Egyelőre annyit jelenthetünk ki biztosan, hogy elsőként csütörtökön a Dunántúlon válthat hóra, havas esőre az eső, majd egyre keletebbre is, viszont a csapadék tér- és időbeli lefolyása mediterrán ciklonokról lévén szó még igencsak kérdéses.

Összefoglalva elmondható, hogy van esély rá, hogy szombat estig az ország nagy részén láthassunk havat, de pár modellfutást még meg kell várnunk, hogy erről biztosabbat kijelenthessünk.

Forrás: Időkép
Illusztráció: Depositphotos

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #előrejelzés | #havazás | #hidegfront | #időjárás | #tél |