A népszámlálás első eredményeit tette közzé a KSH

Megyénk lakossága 20 ezer fővel nőtt

Győr+ | Illusztráció: O. Jakócs Péter
2023.02.16. 13:00

Sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022. évi népszámlálás előzetes eredményeit a KSH. A népszámlálás során beérkezett kérdőívek feldolgozása jelenleg is zajlik, tavasztól az előzetes települési adatok, ősztől pedig már a végleges eredmények közzététele várható.

A KSH által közzétett adatokat figyelembe véve Pest vármegye utána Győr-Moson-Sopron vármegye az egyetlen, ahol a 2011-es adatokhoz képest növekedett a lakosság száma, mindenhol máshol csökkent. Pest vármegye népessége 10%-kal, Győr-Moson-Sopron vármegye lakossága pedig 4,4%-kal nőtt. Nógrád vármegye és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye pedig sereghajtókként zárják a sort a 9,8%-os népességcsökkenésükkel.

“Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő, és országszerte 4 millió 593 ezer lakást regisztrált a hivatal” mondta a KSH sajtótájékoztatóján Kovács Marcell, a népszámlálás vezetője. Hozzátette, hogy a legutóbbi két népszámlálás közötti időszakban mind a születések, mind a halálozások száma ingadozott.

A 2011-es év jelentette a mélypontot a születési statisztikában, azonban az utóbbi években a gyermekvállalások aránya a 2011-es 1,23-ról 1,5-re emelkedett.

Az adatok gyors feldolgozását segíti, hogy a 2022-es volt az első népszámlálás, amely teljesen elektronikusan zajlott. Az eredmények mielőbbi közléséhez az is hozzájárul, hogy a hiányzó adatokat állami adatbázisokból pótolja a hivatal” – tájékoztatott Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Az állami adatbázisok igénybevétele és a népszámlálási adatok adminisztratív adatforrásokból történő előállítása azért is különösen fontos, mert a tervek szerint 2022 volt az utolsó amikor hagyományos népszámlálás zajlott Magyarországon. A következő összeírás adatait már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a KSH.

A népszámlálás során összegyűjtött adatok az adatvédelmi szabályok korlátai között, összesített formában minden felhasználó rendelkezésére állnak majd.

Forrás: KSH

Kapcsolódó témák: #belföld | #KSH | #Magyarország | #népszámlálás 2022 |