Kormánytagok letartóztatására készültek a szkíta mozgalom tagjai

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2024.01.24. 16:23

Tíz helyszínen 150 rendőr vett részt egy összehangolt akcióban, amely során 11 emberrel szemben intézkedtek, akik a gyanú szerint fegyveres hatalomátvételre készültek Magyarországon - közölte szerdán a rendőrség honlapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

Tavaly novemberben egy olyan videó került fel az egyik közösségi videómegosztó portálra, amelyen egy társaság tagjai a “Szkíta Magyarország” megalakításáról és “nemzeti szabad katonai csapatok” felfegyverzéséről beszéltek. A KR NNI tájékoztatása szerint a csoport tagjai közölték azt is, hogy mind a volt, mind a jelenlegi kormánytagokat le fogják tartóztatni. Kilátásba helyezték, hogy “hamarosan megtörténik a magyar rendőrség lefegyverzése és a katonaság átállítása”.

Az ügyben a KR NNI Bűnügyi Szolgálat Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatt eljárást indított. Sikerült azonosítani a szervezet tagjait, elfogásukra kedd hajnalban került sor. A művelet tervezésekor nem volt kizárható, hogy a tagok lőfegyverrel rendelkeznek, ezért a rajtaütések végrehajtására az NNI a Terrorelhárítási Központot (TEK) kérte fel.

A Veszprém, Pest, Zala, Bács-Kiskun vármegyékben, illetve Budapesten végrehajtott akcióban mintegy 150 rendőr egyszerre tíz helyszínen tartott kutatásokat, amely során 11 emberrel szemben intézkedtek, közülük nyolcat – hét férfit és egy nőt – gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, majd egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek.

A kutatások során a nyomozók több helyszínen feltehetően éles maroklőfegyvert, lőszereket, AK gépkarabélyt találtak, továbbá gáz- és riasztófegyvert, valamint gumilövedékes fegyvereket és légfegyvereket foglaltak le. A lefoglalt tárgyak között szerepelnek még különböző – a magyar állam létezését tagadó – dokumentumok és a Szkíta Magyarország nevű szervezettel kapcsolatos iratok, valamint személyazonosító igazolványok, forgalmi engedélyek, de még diplomáciai mentességet igazoló papírok is.

Amellett, hogy a rendőrök lefoglalták a szervezet tagjainak informatikai eszközeit, a három őrizetbe vett férfi letartóztatását kezdeményezte az NNI a Zala Vármegyei Főügyészségen – olvasható a police.hu-n.

Illusztráció: depositphotos.com

   

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem helyezünk el hirdetést

Kapcsolódó témák: #rendőrség | #terrorizmus |