Kormányinfó Navracsics Tiborral: Jelentős előrelépést tettünk az EU-val való megegyezéshez

Győr+ MTI/Szigetváry Zsolt
2022.11.30. 14:36

A szokásos csütörtöki időpont helyett ezúttal szerdán, november 30-án, 14:30-kor tartottak Kormányinfót.

Az Európai Uniós források a fő téma, ezért hívták meg Navracsics Tibor uniós fejlesztésekért felelős minisztert, hiszen az ő portfolióját érintik a legfrissebb intézkedések – kezdte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A sajtótájékoztatón rajtuk kívül részt vesz Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az újjáépítési tervre szóló magyar nemzeti tervet elfogadásra ajánlja az Európai Bizottság – közölte Navracsics Tibor.

“Nem kis büszkeség ez számunkra, hiszen a Bizottság értékelése szerint a magyar terv a legjobbak között van, egy kategóriát leszámítva mindenből a legmagasabb pontszámot kapta. Másfél évig készült a terv” – mondta el a miniszter.

Eddig is az elveink fenntartása mellett kötöttünk kompromisszumot, amikor újrakezdtük a tárgyalásokat júniusban, a nyitottság jellemzett minket, el akarjuk érni a megállapodást a Bizottsággal” – szögezte le Navracsics Tibor.

„Ahogyan haladunk előre és teljesítsük az újabb és újabb határidőket, úgy kapjuk meg a többi forrást is” – fejtette ki Navracsics újságírói kérdésre, miszerint mikor lesz lehívható a teljes helyreállítási alapban szereplő pénzösszeg.

Mind Gulyás, mind Navracsics hangsúlyozta: a Bizottsággal való előrelépésnél végig arra koncentráltak, hogy politikamentes megállapodást kössenek, és az Országgyűlés munkáját nem minősítették a Bizottságnál, ez gazdasági kérdés volt mindvégig.

Gulyás Gergely kifejtette, hogy 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet jövőre, 1500 milliárd forintnak nincs akadálya, további 1000 milliárdnál is elhárulhatnak az akadályok hamarosan. A folyósítás inkább a második félévben történhet, de ez nem jelent gondot az előfinanszírozási rendszer miatt. A miniszter leszögezte: a magyar gazdaság fundamentumai stabilak, a problémák inkább az energiaárakkal vannak.

Navracsics Tibor szót ejtett az Integritás Hatóságról is: “ez nekünk új még, de Olaszországban egy már jól működő szervezetről van szó.”

Amíg az ellátásbiztonság szavatolható, addig ezek az intézkedések fenntarthatóak – szögezte le Gulyás Gergely az ársapkákkal kapcsolatban.

Mi a biztosíték, hogy meg is kapjuk a pénzt, hiszen a lengyelek is eljutottak idáig, mégsem folyósítottak számukra eddig semmit – tették fel a kérdést. Navracsics Tibor válaszolt: bízik benne, hogy Magyarország tovább fog jutni a tárgyalásokban és a megállapodásban, mint Lengyelország.

Ahogy idén is, úgy jövőre is fenn tudjuk tartani a rezsicsökkentést, ehhez arra is szükség van, hogy a nagyobb haszonra szert tevő iparágak hozzájáruljanak a közteher-viseléshez – jelezte Gulyás Gergely.

Az Európai Tanács fogja elfogadni a Bizottság javaslatát, vagy változtatja meg. Ott lesz egy vita és egy szavazás, abban bízunk, hogy az a pont nem fog változni, ami a helyreállítási terv elfogadását tartalmazza – mondt el Navracsics Tibor.

Csak a Bizottságtól függ, hogy a pedagógusok béremelése hogyan valósul meg: a korábban belengetett 10 százalékos, vagy a források megérkezése esetén a 21 százalékos emelés jön januárban – szögezte le Gulyás Gergely.

A mai ülésen dönt a kormány a nyugdíjemelésről is – közölte Gulyás Gergely. A miniszter egy másik kérdésre azt is elmondta: azért van nagy képzavar az EU-s ügyekkel kapcsolatban, mert a különböző ügyeket és eljárásokat nem kapcsolják össze.

Az üzemanyag-ellátásról érkezett kérdés. “Aggasztó hírek vannak ezen a téren” – ismerte el Gulyás Gergely, aki leszögezte: most a MOL-nak kell megmondania, el tudja-e látni az országot benzinnel és dízellel. Ha nem, akkor kell lépéseket tennünk – szögezte le a miniszter.

A Tanácsban a Bizottságnak többsége van – felelte ki kérdésre Gulyás Gergely aki azt kifejtette: nincs teljes átfedésben, hogy amit a Bizottság javasol, azt a Tanács megszavazza, de jó eséllyel így fog történni. Ha száz méteres síkfutáshoz hasonlítjuk a folyamatot, Navracsics szerint 90 méternél tart a kormány. Kérdéses azonban szerinte, hogy száz méternél véget ér-e a futás.