Kormányinfó

Bejelentették a miniszterek a lemondásukat az egyetemi kuratóriumi tagságukról

Győr+ | Fotó: MTI/Illyés Tibor
2023.02.09. 10:00

Csütörtökön 10 órától tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Mutatjuk a legfrissebb kormányzati bejelentéseket.

Földrengés Törökországban

Stratégiai kormányülést tartottak Sopronbánfalván, amely 3 napig tartott – a közben hozott intézkedésekről beszámoltunk már korábban is.

Gulyás Gergely azzal kezdte: az első ügy a törökországi földrengés volt. A Belügyminisztérium jelentése alapján a török hatóságok és civil szervezetek a segélyszervezetekkel és külföldi mentőcsapatokkal kiegészülve több mint 110 ezer fővel, és 5500 speciális géppel dolgoznak a katasztrófa területén. A térségben tartózkodó 16 magyar állampolgárral felvették a kapcsolatot, mindegyikük jól van – közölte Gulyás Gergely. Az is kiderült, már több mint 50 ország küldött mentőcsapatokat, számuk 5700 fő. Magyar részről nagy számban, több szervezet is a helyszínen van, összesen 156 fő, 26 mentőkutyával – sorolta Gulyás Gergely.

A kormány mindent megtesz, hogy az inflációt csökkentse és elkerülje a magyar gazdaság a recessziót. A miniszter szerint reális becslés az 1,5 százalékos gazdasági növekedés.

Gazdaság és energia

A következő nagy téma a magyar gazdaság helyzete volt. Több intézkedést is hoz a gazdaság energiafüggőségének csökkentésére a kormány: az atomenergia, megújuló energiák, napenergia fontos pontok lesznek a most áttekintett, 2030-ig tartó energiastratégiában. Hálózatfejlesztésre van szükség a földgáz- és villamoshálózatban, 2030-ig 1 millió okosmérőt telepítene a kormány – sorolta a miniszter.

Gulyás Gergely a teendők közé sorolta az ipari parkok ellátását biztosító víziközmű vállalatok energiahatékonysági célú fejlesztéseit, zöld technológiák alkalmazását, a vállalkozások energiahatékonysági fejlesztését, a hidrogén előállítást, az energetikai kutatás, innováció és mintaprojektek támogatását, valamint a Dunai Finomító átállítását többféle forrásból származó kőolajra.

Az energiaszuverenitást szeretné fokozni a kormány, növelnék az energiahordozók belföldi kitermelését. A középületek energiahatékonysági fejlesztését is fontosnak tartják, ahogy a lakosság energiahatékonysági beruházásait is. Az alternatív meghajtású mobilitás is az energetikai terv része, köztük az elektromos buszokkal, a vasutak villamosításával, valamint később a hidrogénmeghajtású buszokkal és nehézgépjárművekkel.

Nem szeretnénk még egy olyan telet, mint amilyen a mostani – szögezte le Gulyás Gergely, utalva az energiatakarékossági intézkedésekre, mint a hőmérséklet szabályozása a hivatalokban.

Lemondanak a miniszterek

A kormány szeretne minél előbb megállapodni Brüsszellel, ezért észszerű kompromisszumokra is hajlandóak. Ezért Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsis Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről. Ez volt az egyik fő indoka az EU-nak arra, hogy az Erasmus-programokban visszatartotta a finanszírozást, azaz a magyar egyetemisták helyzetét lehetetlenítették el a külföldi tanulással kapcsolatban.

Gulyás Gergely közölte, minden kormányzati tisztviselőnek így kell eljárnia, ez vonatkozik az államtitkárokra, a miniszteri biztosokra és a kormánybiztosokra is, a döntést február 15-ig kell meghozniuk arról, hogy a kuratóriumokban vagy a kormányban maradnak.

Az még nem derült ki a tárgyalások során, hogy párttagok, vagy polgármesterek vállalhatnak-e szerepet a kuratóriumokban – válaszolta kérdésre Gulyás Gergely. Semmi akadálya nincs egyébként, hogy egyéb összeférhetetlenségi szabályokat fogadjanak el az egyetemi kuratóriumok esetében – tette hozzá.

Az EU-val való tárgyalás olyan, hogy nem mondják el, mit gondolnak vagy szeretnének, de értékelik, ha a tárgyalás végére mi kitaláljuk azt – összegezte a miniszter.

Ukrajna csatlakozási most a NATO-hoz azonnali világháborút jelentene – mutatott rá Gulyás Gergely, miután azt a kérdést kapta, folyamatban vannak-e ilyen irányú tárgyalások.

Április 30-ig megmarad az élelmiszer-árstop, az előtte lévő héten döntenek annak esetleges meghosszabbításáról, de minden árstopot addig lehet fenntartani, amíg az nem okoz problémát az ellátásban – közölte Gulyás Gergely.

Akkumulátorgyárak az országban

Magyarországon akkor lehet beruházásokat végrehajtani, ha a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat betartják közben, ez igaz a debreceni akkumulátorgyárra is – felelte egy másik kérdésre a miniszter, aki hozzátette: az a cég, aki Debrecenben szeretne építkezni, Németországban is maradéktalanul megfelel az előírásoknak, ahol ugyanilyen gyáruk van, mint amit Debrecenbe terveznek. A beruházás összértéke 3000 milliárd forint – emelte ki Gulyás Gergely.

Ütközhet-e társadalmi ellenállásba a debreceni akkumulátorgyár létesítése? – érkezett a kérdés, melyre Gulyás Gergely azt mondta: a társadalmi ellenállásra és a társadalomtól érkező kérdésekre, felvetésre egyértelmű, világos válaszokat kell adni, hogy mindenki számára tiszta legyen minden oldala egy ilyen beruházásnak.

Enyhíteni fognak azokon a szabályokon, amelyek a szélerőmű-létesítésekre vonatkoznak – árulta el egy másik kérdésre a miniszter.

Kérdés érkezett arról, hogy a magyar köztisztviselők, közalkalmazottak és közszolgálati dolgozók kaphatnak-e 25 százalékos béremelést? Gulyás Gergely elmondta: ennek nem tudnak eleget tenni. Az idei év nehezebb, megértést kérnek az állami alkalmazottaktól.

Vannak már adatok az ügyeleti rendszer működéséről Hajdú-Bihar vármegyéből. A rendszer jól működik, gyorsabb, hatékonyabb, szakszerűbb az ellátás, így a kormány elkötelezett abban, hogy az egész országban bevezessék azt – mondta Gulyás Gergely arról az egészségügyi reformról, ami március elsejétől Győr-Moson-Sopron vármegyében is működni fog:

Jelenleg a tisztek száma túl magas ahhoz képest, amekkorát a közállomány indokolna – közölte Gulyás Gergely a honvédséget érintő kérdésre, és kijelentette: egy hadsereg így nem működhet, szükséges az átakalítás.

Gulyás Gergely egy, az áfacsökkentést feszegető kérdésre leszögezte, nem merült fel az áfacsökkentés ötlete, mert az nem árcsökkentést hoz, hanem a kereskedelmi haszon növekedését. Ugyan megvan annak a kockázata, hogy nem fizetik be a magas áfát, de ez az a terület, ahol még az Európai Bizottság is elismeri, hogy előrelépést értek el, az áfacsalások visszaszorultak.