Kormányinfó: Mutatjuk a legfrissebb intézkedéseket – A tojás és a burgonya is árstopos lesz

Győr+
2022.11.09. 10:03

A megszokott csütörtöki időpont helyett ezúttal szerdán tart sajtótájékoztatót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Hirdetés

A kormány tegnapi, keddi ülésén gazdasági kérdésekkel is foglalkozott és az EU-s helyzetet is tárgyalta, valamint az energiaválság is téma volt – kezdte Gulyás Gergely.

Az energiaárak emelkedése jelent meg az élelmiszerárak-emelkedésében – szögezte le a miniszter. „A kormány határozott szándéka, hogy a jövő év végére a jelenlegi felére szorítsa le az inflációt” – tette hozzá Gulyás Gergely.

„Újabb két termékre szükséges kiterjeszteni az árstopok rendszerét: a tojás és a burgonya ára is rögzítve lesz” – árulta el a miniszter.

Mindkét termék a szeptember 30-ai kiskereskedelmi árán lesz rögzítve, ennél drágábban sehol nem kaphatjuk.

Ezzel is az infláció megfékezéséhez szeretnének hozzájárulni – tette hozzá Gulyás Gergely.

Jövőre is marad az idei áron a rendszerhasználati díj, ez nem emelkedhet a lakosság számára – erről is döntött a kormány a tegnapi ülésen. Az energia drágább lett, de a lakosság ezt nem érezheti meg – szögezte le Gulyás.

A kormány extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, ebből nagyjából 40 milliárdos bevételre számítanak.

Szó volt a kormányülésen az EU-val való tárgyalásokról is, amelyeknek függvénye a helyreállítási alapba tartozó pénzek kifizetése. Bár nem ért egyet a kormány az Európai Bizottság igazságszolgáltatással kapcsolatos kéréseivel, elfogadjuk, és hamarosan módosítjuk a törvényt – árulta el Gulyás. Ezzel a miniszter szerint az utolsó akadály is elhárul, ami a megállapodást gátolta eddig.

Támogatásokat kapnak a kistelepülések boltjai, ezzel kapcsolatban hétfőn tesznek majd bejelentést – válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely. A nagy kereskedelmi láncoknak nem akarnak támogatást adni ugyanakkor – tette hozzá a miniszter.

A svéd és finn NATO-csatlakozási kérelem is kérdés volt. Gulyás Gergely szerint a szándékunk világos, és még az idei ülésszakban szeretne dönteni a kormány a csatlakozás kérdéséről. A NATO-hoz a két északi ország az ukrajnai háború kirobbanása után adta be a csatlakozási kérelmét, annak elfogadásához mindegyik NATO-tagország jóváhagyására szükség van. Jelenleg Törökország és Magyarország válaszára vár csak a katonai szövetség.

December 31-ig él az élelmiszerárstop egyelőre, tehát a burgonya és a tojás ára is addig van rögzítve, amíg más döntést nem hoznak – egészítette ki Gulyás Gergely a korábbi bejelentést.

Szeptember 30-i áron rögzítik a tojás és a burgonya árát, ez azt jelenti, hogy a tojás ára 25 százalékkal, a burgonya ára 10 százalékkal fog csökkenni. A miniszter hozzátette: ettől 0,1-0,2 százalékkal csökkenhet az infláció.

A kormányinfón kiderült, Magyarország energia tekintetében nagy mértékben kitett a külföldi beszerzésnek, így a szankciókkal való fenyegetés is már súlyos hatással van az árakra. December 31-ig azonban a piaci árak nem változnak az energia területén. A miniszter a téma kapcsán kifejtette: “A gázár azért ment lejjebb mert a tárolók tele vannak Európában, de ha a töltöttség 50% alá megy, akkor újra feljebb fog menni az ár. Mindenki úgy számolja a gáz árát, hogy három, illetve hat hónap átlagát nézi” – emelte ki a miniszter. Egy másik kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy minden lehetséges beszerzési forrást vizsgál a kormány, így az izraeli-libanoni gázmező esetében is érdeklődni fog a beszerzési árról.

“A pedagógus béreket emelni kell, mégpedig radikálisan” – fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva Gulyás, majd hozzátette, hogy a mostani 440 ezer forintos átlagbért 770 ezer forintra szeretnék emelni, ez pedig egy példátlan előrelépés lenne. “Ha nem tudunk megállapodni az EU-val, akkor ekkora emelés nem lesz, mert a rezsicsökkentést fenn kell tartani” – tette hozzá a miniszter a sajtótájékoztatón.

Hirdetés