Hirdetés
Kormányinfó

Minden szülő számíthat az adóvisszatérítésre, tanári béremelés jöhet

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Győr+
2021.09.29. 10:46

A szokásos csütörtöki időpont helyett most szerdán tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

Hirdetés

Cikkünk folyamatosan frissül!

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, ha 5,5 százalék felett lesz az idei növekedés, akkor a családosok visszakapják az idén befizetett szja-t. A PM szerint az idei növekedés akár a 7,5 százalékot is elérheti. Gulyás közölte, hogy ennek alapján szinte biztosra lehet venni, hogy az érintettek visszakapják az idén befizetett szja-t. 

Összesen 1,9 millió szülőt érint az intézkedés. Február 15-ig automatikusan kézhezkapja mindenki a visszatérítést. Akinek a gyereke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul, neki is jár a pénz. 2021-ben szerzett jövedelem után az adó nemcsak annak a szülőnek jár vissza, aki a családi pótlékot kapja, hanem a házastársának is.

Gulyás Gergely kérdésre azt is elmondta: tiszteletben tartják a német választás eredményét, gratulálunk a győztesnek, kiszámítható partnerségre számítunk.

Továbbra is az oltás a hatékony fegyver a vírussal szemben. Mindenkit be tudnak oltani három oltással is. 

Aki nem tette meg, az vegye fel a vakcinát – mondta a miniszter. Gulyás elmondta, hogy csütörtökön Hajmáskéren lesz kihelyezett kormányülés hadgyakorlattal egybekötve a német féllel. 

A személyes adatok védelme miatt nem hozzák nyilvánosságra, hogy az elhunytak között kik voltak azok, akiket korábban beoltottak, és kik azok, akiket nem, reagált az ATV kérdésére Gulyás. A miniszter szerint a kérdésben ráadásul felmerülnek a kegyeleti jogok is, melyet nem szeretnének megsérteni.

Szentkirályi Alexandra kérdésre reagálva elmondta: nem tervezik az iskolák lezárását, hiszen az oltásoknak köszönhetően a lakosság nagyobbik része védett a súlyos lefolyású koronavírus-betegség ellen. 50 százalék fölött van a 12–19 közöttiek oltottsági aránya, a pedagógusoké 85 százalék – közölte a szóvivő.

A kórházban ápolt betegek hány százaléka van beoltva? – tette fel a kérdést az RTL Klub riportere. Gulyás elmondta, hogy a kórházban ápoltak 90 százaléka 60 év feletti, és közölük az oltatlanok aránya nagyobb, mint az oltottak aránya. Többen vannak kórházban tehát azok, akik oltatlanok, ismételte meg a miniszter.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy január 1-től kell pedagógus-béremelés. Generálisan is rendezni kell a tanárok fizetését – tette hozzá.Mérsékelni kell a piaci és a tanári bérek között nagy különbséget. 

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #Járványhelyzet | #kormány | #kormányinfó |
Hirdetés