Kormányinfó: szabályozhatják az üzemanyagok árát!

Szigeti Sándor Fotó: MTI/Balogh Zoltán
2024.04.25. 11:03

Kormányinfót tart Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Élőben mutatjuk a bejelentéseket!

NATO és háború:

„A kormány tegnapi ülésén elsőként a háborús helyzetet értékelte. Új helyzet van, mert a NATO arra készül, hogy aktív szereplője legyen a háborúnak. Sisakok szállításával kezdődött Ukrajna támogatása, majd fegyverszállítással folytatódott, most pedig a NATO aktív módon is belekeveredhet a konfliktusba, hiszen NATO-csapatok küldéséről is egyre több szó esik” – kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely.

„Magyarországon kimarad a háborúból és nem vesz részt a NATO-missziójában, sem fegyvereket, sem katonákat nem küldünk, még akkor sem, ha a szövetségeseink másképpen döntenek” – szögezte le miniszterelnökséget vezető miniszter.

Benzinár:

„A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy az üzemanyagok árát vigyék le a környező országok átlagárainak megfelelő szintre. Ha ennek önként nem tesznek eleget, a kormány fogja érvényesíteni ezt a lépést. Érvényt fogunk szerezni a korábbi megállapodásnak” – hívta fel a figyelmet Gulyás. Hozzátette: egyértelmű, hogy a mostani benzin- és a gázolaj árakban megfizetjük az ukrajnai és az közel-keleti háborút. Ezek a háborús árak pedig csak akkor fognak érdemben csökkenni, ha béke lesz. Régiós összefüggésben a magyar benzinárak magasabbak a környező országok átlagárainál, ezért ha szükséges, a kormány beavatkozik. De bíznak a tárgyalásos megoldásban – mondta a miniszter.

Módosítják az Alaptörvényt:

Ennek részeként a köztársasági elnök senkinek sem adhat kegyelmet, aki gyermekek sérelmére követett el szexuális bűncselekményt, vagy aki ilyen bűncselekményben bármilyen módon közreműködött. Jelentős szigorodnak továbbá a pedofil-elkövetőkre vonatkozó szabályok is. A pedofil bűnelkövetők többek között nem kerülhetnek feltételesen szabadlábra, az általuk elkövetett bűncselekmények soha nem évülnek el, tiszta erkölcsi bizonyítványt nem kaphatnak.

Ugyancsak az alaptörvény módosításával változik a honvédség műveleteiről, állomásozásáról, műveletekről részletes szabályozás.

Érkezik a kínai elnök

Május 8-10 között Magyarországra érkezik Hszi Csin-ping kínai elnök. Gulyás kiemelte, hogy kínai elnök húsz éve nem járt Magyarországon.

Következnek a kérdések:

Fővárosi hídpénzbotrány

A folyamatban lévő büntetőeljárás alapján súlyos bűncselekmények történhettek, a kérdés, hogy ezeket kik követték el, a szálak mindenesetre a Városházára vezetnek – válaszolja elsőként Gulyás a Magyar Nemzet kérdésére.

Megindul a SPAR-ral szembeni eljárás

Gulyás Gergely újabb kérdésre megerősítette: eljárást indítanak a SPAR-ral szemben, többek között jó hírnév megsértése miatt.

Brüsszel már a látszatra sem ad

Az unióban a jog nem számít, még az egykori Szovjetunióban is többet adtak a látszatra – mondta az Európai Bizottságnál folyamatban lévő módosításoka Gulyás, melyek az uniós források kifizetéséről, illetve felfüggesztéséről szól. „Amit Magyarországtól kértek eddig, mindent teljesítettünk, most teljesen új követeléseik vannak” – jegyezte meg.

Mi lesz az Erasmus-program sorsa?

Gulyás reméli, hogy megállapodás lesz a vége az ügynek. Szerinte elfogadhatatlan, hogy azért különböztetnek meg diákokat, mert magyarok.

Új kötelezettségszegési eljárás jöhet

Gulyás kérdésre nem zárta ki, hogy ha az Európai Uniónak nem tetszenek tervezett új magyar gyermekvédelmi rendelkezések, akkor akár egy újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat hazánkkal szemben. Kijelentette ugyanakkor, hogy ebben az esetben nemzeti hatáskörről van szó, amibe az uniónak nincs beleszólása.

Atomfegyverek Lengyelországban?

Gulyás Gergely úgy látja, Lengyelországon belül vita van az ország területére telepítendő atomfegyverekről, a miniszter óvatos lenne az atomfegyverek telepítésével kapcsolatban.

Miért nem nyilvánosak a miniszterelnök kampányeseményei?

Orbán Viktor eddig sem titkolta jelenlétét, rendszeresen az utcán, emberek közt kampányol, járókelőkkel beszélget, sokan találkozhatnak vele a jövőben is. A kampánykörútjáról pedig folyamatosan beszámol, többek között a hivatalos Facebook-oldalán – hangzik a válasz a minisztertől.

Visszalépteti-e a Fidesz Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltségtől?

Abban bízunk, hogy Szentkirályi Alexandra lesz Budapest új főpolgármestere – hangzik a válasz.

Hogy áll a reptérvásárlás?

Meglehetősen bonyolult cégprotokoll, ezek lefolytatása még néhány hetet, esetleg hónapot vehet igénybe – magyarázza a miniszter.

Magyar-kínai rendőri együttműködés. Ki koordinálja?

A rendőrség és a belügyminisztérium hatásköre ennek az előkészítése. Nem csak Kínával, hanem számos más országgal van ilyen gyakorlat – hívja fel a figyelmet Gulyás.

A kormányhivatalok tényleg feladatokat vehetnek át a Katasztrófavédelemtől?

Van erről egyeztetés, igen – mondta a miniszter, de további részleteket nem osztott meg egyelőre az információval kapcsolatban.

A Kormányinfó véget ért, köszönjük figyelmüket!