Hirdetés

Kormányinfó: Kevés a biztató jel

Fotó: M1
Győr+
2022.06.17. 09:34

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott sajtótájékoztatót a legújabb kormánydöntésekkel kapcsolatban.

Hirdetés

Gulyás Gergely ismertette, hogy a csütörtöki kormányülésen az ország vezetői arra jutottak: kevés a biztató jel a gazdaságot és a világpolitikát illetően. Amerikában rekordinfláció, és a háború végét sem látni még – összegezte a miniszter.

Ezután Gulyás Gergely ismertette a tegnap bejelentett árstop-, és moratórium hosszabbításokat.

Hirdetés

Ezután a miniszter leszögezte: meg kell szüntetni a benzinturizmust, ezért továbbra is fenntartják az üzemanyagár-stopot.

Oroszországgal szemben továbbra sem támogatja a kormány a gázszállítási embargót – erősítette meg Gulyás Gergely. Ez is téma lesz a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón majd. Továbbra is tartja magát a kormány ahhoz, hogy az energetikát ne érintsék a szankciók, a gáz esetében teljesen biztos, hogy ragaszkodni fognak ehhez.

Konkrét kompromisszumokat ajánlott a kormány azért, hogy elfogadja az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet – felelte újságírói kérdésre Gulyás. Konkrét példaként azt emelte ki, az egyszereplős közbeszerzéseket 15 százalék alá visszük és egyéb korrekciókra is hajlandó a kormány. A kormány reménykedik abban, hogy az EU elfogadja ezeket a lépéseket, és év végéig megérkezhetnek az EU-s helyreállítási források.

Nem volt szó arról, hogy nem lesznek plusz források a humánszféra (egészségügy, pedagógusok) béremeléseire, mint ahogy az a sajtóban megjelent – állítja Gulyás. Viszont szerinte a béremelésekre például a helyreállítási alapból lenne pénz, Gulyás szerint ezért az ellenzék fejezze be ezeknek a forrásoknak blokkolását.

Egy másik, sajtóinformációkra hivatkozó kérdésre azt felelte Gulyás Gergely: semmilyen leépítés nem lesz a kormányhivataloknál, álhírnek nevezte ezt a minisztert.

Egyszerre lesz európai parlamenti választás és önkormányzati választás 2024-ben. Gulyás nem érti az ellenzék érvelését, szerinte ebben az esetben nem két kampányt, hanem csak egyet kell folytatni, olcsóbb végigvinni. Ez egy praktikus megoldás és még spórol is vele az állam.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy az önkormányzatokat kivonták a rezsicsökkentés alól, de ezzel együtt lárgyalni fognak az önkormányzatokkal. 

A KATA-adózás szigorításáról is érkezett kérdés Gulyás Gergelyhez. A miniszter elmondta, hogy annak szeretnék megfeleltetni az adózási formát, amiért bevezették: tehát ne nagy bevételű vállalkozók és cégvezetők használják ezt adó-elkerülésre.

A tanárok esetében jogos a béremelés igénye – ismerte el a miniszter. A kormány tartja magát ahhoz, hogy 3 lépcsőben 10-10-10 százalékos emeléseket hajtanak végre a jövőben.

Lehet-e üzemanyaghiány Magyarországon? – kérdezték a minisztertől. Az ellátási láncok biztonsága csekélyebb mint korábban, ezért némi veszély van, de egyelőre ez nem reális. A tárolók tele vannak, több hónapra elegendő tartalékunk van – szögezte le Gulyás Gergely.

Ismét változik a rezsicsökkentés, ma megszületik a kormányrendelet arról, hogy a legkisebb vállalkozások bent maradnak a rezsicsökkentésben, fogyasztási korláttal, 4606 kw évente, 1489 m3 gáz mellett – fejtette ki Gulyás Gergely.

Egy új kormányrendelet szerint már az ország egész területére települhetnek NATO-csapatok, várható ez? – kérdezték Gulyástól, aki arról beszélt, hogy a NATO kérésére a keleti határunkat a NATO-val közösen védjük. Minden közös hadgyakorlatot támogatunk, a jövőben is lehetnek ilyenek – mondta.

A forint nagyjából a térség valutáival együtt gyengült az elmúlt időszakban, azonban a háború csak rontott ezek a tendencián, amit még az infláció is megfejelt – mondta a miniszter arra kérdésre válaszolva, hogy van-e felelőssége a kormánynak a hihetetlenül romló magyar fizetőeszközzel kapcsolatban. 

Elhangzott egy kérdés, hogy küldünk-e aknamentesítésre katonákat Ukrajnába? Gulyás Gergely azt mondta, meghallgatná a honvédelmi miniszter elképzelését erről, és nem tartja kizártnak. Ugyanakkor mindenképp megfontolandó, hogy bármilyen célból akarunk-e katonákat küldeni háborús szituációba.

Támogatja, de jelenleg nem tart sürgetőnek bevezetni valami hasonló olcsó országos vasúti bérletet, mint amit a németek nemrégiben bevezettek, 9 eurós egyenáron.  Gulyás Gergely szerint a kezdeményezést érdemes lesz alaposabban megvizsgálni. 

A Kormányinfó további részében főleg budapesti és különböző eljárási, valamint EU-s kérdések érkeztek Gulyás Gergelyhez.

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #kormányinfó | #kormányülés |
likeold
a fb oldalunkat