Hirdetés

Gulyás Gergely: „A magyar gazdaság fundamentumai stabilak”

Fotó: MTI/Kovács Attila
Mireider Máté
2022.07.07. 12:07

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tart sajtótájékoztatót az elmúlt napok pénzügyi fejleményeiről. A forint napok óta romlik az euróhoz képest, a kormány több lépést is tervez ez ellen tenni.

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az elmúlt napokban a forint súlyos mozgásokon esett át, a 416 forintos euró-árfolyam jelentette a mélypontot eddig.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi, 10 órás kormányülésen a forint volt a fő téma. “A magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hirdetés

“A legfrissebb ipari termelési adatok 9,4 százalékos erősödést mutatnak, a teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál – tette hozzá.  A kormány elkötelezett az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél mellett. Az árfolyamot ma a gázár és az olajár mozgatja” – részletezte a miniszter.

Az USA és Kína nem gyengül, az EU viszont a szankciók hatásai miatt szenved. Egész Európát elérte az infláció, az átlagnál mi jobban állunk, máshol még magasabb a pénzromlás mértéke – osztotta meg Gulyás Gergely.

Gulyás szerint jól haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal az RFF-s forrásokról. Négy pontban teljesíti a kormány a Bizottság kéréseit:

  • Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
  • A korrupciós ügyekben bárki fordulhat bírósághoz, ha az ügyészség leállítaná az eljárást.
  • A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell hagyni. A speciális, gyors törvényalkotást a kormány igyekszik csökkenteni.
  • Az uniós forrásokat a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítani.

Az ország gázigénye 9 milliárd köbméter körül van – osztotta meg a miniszter, majd az energiafüggetlenség elérésére való terveket részletezte. Kezdeményezik Paks1 üzemidejének a meghosszabbítását. Eddig nem érték meg azok a drága technológiák, amivel például a makói palagázt fel lehet hozni, de a mai gázárak mellett már megéri. Legalább évi kétmilliárd köbméterre emelik a hazai gázkitermelést, a hazai 3 gigawatt naperőmű kapacitás 6 gigawattra lesz bővítve – mondta.

Ha a brit kormány mozgósítást rendelt el, akkor egyértelmű, hogy a magyar katonákat is mozgósítani kell – mondta el a háborús helyzetről Gulyás, aki azt is leszögezte: a kormány nem akar pánikot kelteni.

A migrációról is szó volt a szerdai kormányülésen. A déli határnál Gulyás szerint nő a migrációs nyomás, és jóval több embercsempész van ma, mint egy évvel ezelőtt.

A kormány ezért arról döntött, hogy határvadászokat fognak alkalmazni a déli határnál. Először 2200 határvadászt toboroznak, de a végső cél az egy 4 ezer fős kontingens felállítása A rendőrökkel együttműködve ők fogják ellátni a határvédelmet. Az ehhez szükséges költségvetési forrásokat a honvédelmi alapból fogják biztosítani, a keleti határon azonban várhatóan katonai jelenlétre lesz szükség – osztotta meg Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely az árfolyammal kapcsolatos kérdésére elmondta: mindig felmerül a spekuláció gyanúja és veszélye, de megalapozott gyanút nem látnak. Elsősorban a jegybanknak vannak eszközei ennek megakadályozására. A miniszter szerint azt látni kell, hogy Magyarország energiakitettsége, amit mérsékelni fognak, az jelentős, és azt is látni kell, hogy Magyarországon a magas államadósság csökkent, de így is magasabb, mint a környező országoké, ez ilyenkor minimálisan növeli a kitettségünket, ez látszik az árfolyamban is.

Lesz tűzijáték augusztus 20-án – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Nemcsak tűzijáték, hanem négynapos programsorozat is lesz 20 helyszínen. 32 perces tűzijáték lesz, ami 4,3 kilométer hosszú területen fog zajlani – osztotta meg a kormányszóvivő.

Kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a kormány nem tervezi a vízszolgáltató cégek államosítását. A megnövekedett energiaárak miatt sok szolgáltató csődközelbe került – mondta Gulyás. Hatékonyabban lehetne működtetni őket, ha kevesebb lenne, most túl sok ilyen cég van – tette hozzá a miniszter.

A háború és az elszálló energiárak miatt tévedés lenne béremelésről beszélni az egészségügyben – szögezte le Gulyás Gergely újságírói kérdésre. Elég sokat tettünk annak érdekében az egészségügy területén, hogy a korábbi méltatlan bérhelyzet méltóvá váljon, és a hálapénz is megszűnjön – mondta Gulyás. “Az a célja a kormánynak, hogy folytatódjon a béremelés, de ameddig háború van a szomszédban és a napról napra nőnek az energiaárak Európában, tévedés lenne a miniszter szerint béremelésről beszélni.” Hasonló választ adott egy korábbi kérdésre is, amikor a közszféra béremeléséről kérdezték: “Ha jobb idők jönnek, véget ér a háború, kedvezőbb energiaárak lesznek, akkor ugyanazt a fizetésemelés-ütemet szeretnénk fenntartani, amit az elmúlt tíz évben tapasztalni lehetett”.

Kapcsolódó témák: #bejelentés | #gazdaság | #kormányinfó |
likeold
a fb oldalunkat