Kiterjesztik az energiaintenzív KKV-k támogatását

Győr+ Fotó: Győr+ TV
2022.11.22. 19:44

Az elhibázott szankciók sújtotta gazdasági helyzetben a teljes foglalkoztatottság megőrzése, a recesszió elkerülése, így végső soron a családok védelme érdekében eddig a Kormány 11 pontos akciótervet dolgozott ki, amelynek része a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program is - juttatta el az MTI-nek közleményben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Hirdetés

Látva, hogy a szankciós energiafelár egyre nagyobb terhet jelent a vállalkozásoknak, a Kormány az energiaintenzív kkv-k támogatási programjának könnyítéséről döntött. Míg eddig az a vállalkozás minősült energiaintenzívnek, amely energiaköltsége 2021-ben elérte az árbevétel 3 százalékát, úgy a jövőben ez az elvárás 2 százalékra csökken. Mostantól tehát már ezek a vállalkozások is regisztrálhatnak. A Kormány mindenkit arra biztat, hogy ezt mielőbb tegye meg az energiatamogatas2022 portálon – írják a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nevében elküldött közleményben. Ez alapján Győr-Moson-Sopron megyében is rengeteg, elsősorban Győr környékén lévő cég lesz jogosult a kormány támogatására.

A Program keretében idén 100 milliárd, jövőre pedig 100-120 milliárd forint áll majd a kkv-k rendelkezésére. Így idén 75 milliárd forint juthat a működési költségnövekedés kompenzálására, további 25 milliárd pedig energiahatékonysági beruházásokra, amelyeket a Kormány a beruházás összköltségének 15 százalékáig támogat, a Széchenyi Kártya Program keretében nyújtott kedvező kamatozású beruházási hitelhez szükséges önerő egy részének átvállalásával. A Kormány a támogatottaktól elvárja, hogy védjék meg a munkahelyeket, őrizzék meg a foglalkoztatottak legalább 90 százalékát – részletezik a program adta lehetőségeket.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #energiaválság | #gazdaság | #ipar |