Hirdetés
Miniszterelnöki bejelentés

Kétszázezres minimálbért céloz meg és óriási adókedvezményt ígér Orbán

Fotó: MTI//Koszticsák Szilárd
Győr+
2021.06.09. 12:34

A Világgazdaság konferenciáján beszélt a miniszterelnök. Orbán Viktor bejelentette, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadják a 2021-ben befizetett adót.

Hirdetés

Nem választási, hanem újraindítási költségvetés lesz a jövő évi – mondta a kormányfő a konferencián.

„Válságból nekem újat senki nem tud mutatni” – mondta, de ez a világjárvány most más, ez mindenki számára teljes új helyzet.

Az újraindítást két operatív törzs fogja majd irányítani, a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzset Szijjártó Péter fogja vezetni, és lesz társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs is, amelyet Novák Katalin vezet majd – tette hozzá.

A kormányfő elmondta, hogy az adatokat tekintve sokkal jobb intézményrendszerre van szükség a következő időszakban. Orbán Viktor kiemelte, hogy a minimálbért tekintve a horizonton a 200 ezer forintos minimálbér van. Ha ezt rázúdítják a kkv-szektorra, akkor munkanélküliség lesz. Egy magasabb minimálbér-kifizetéséhez forrásokat kell adni, vagy adót kell csökkenteni.

A hitelmoratóriumról azt mondta a miniszterelnök: abból kiugrani nem lehet, óvatos kivezetési forgatókönyvet kell megalkotni. Idő kell arra, hogy megállapodjon a kormány a Bankszövetséggel és az MNB-vel arról, hogy milyen változások jöjjenek.

Orbán a beszéde végén bejelentette, azt javasolja a kormánynak, hogy az esetleges plusz forrásokkal olyat csináljon, „amit még sosem csinált”. Ha sikerül elérni idén az 5,5%-os GDP-növekedést, miközben a költségvetést 4,3%-os növekedésre terveztük, akkor a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják azt az adót január-februárban, amit befizettek a 2021-es év után.

A kormányfő azt mondta, húznak egy felső határt az átlagjövedelemnél.

Az átlagjövedelem szintje alatti szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adjuk vissza – mondta. Ez egy 550-580 milliárd forintos összeg.

Kapcsolódó témák: #adózás | #gazdaság | #minimálbér | #miniszterelnök |
Hirdetés