Hirdetés

Készítsünk méhlegelőt!

Illusztráció: Pixabay
J. Kovács Andrea
2022.04.24. 08:49

Tavasszal szorgos munka kezdődik az egyik leghasznosabb és legvédettebb állatfajnál, a méheknél. Hogyan segíthetjük őket? – erről kérdeztük Királyfi Pétert, a Polgármesteri Hivatal ellenőrzési referensét.

Hirdetés

Az első tömeges kirepülés lakóhelyükről már februárban megkezdődik, ha a hőmérséklet 10-12 fokig emelkedik. Ez a tisztító repülés, amikor a felgyülemlett salakanyagoktól szabadulnak meg, a kaptár belső takarítását, a télen elhullott társaik kihordását végzik. Márciusban, áprilisban már bőven találnak virágport a mandulás, éger- és nyárfás területeken, a füzek már nektárt is termelnek.

A méhek hasznossága az emberi élet fenntartásában elvitathatatlan. Az általuk előállított termékek mellett legfontosabb feladatuk a növényvilág szaporodásának fenntartása beporzással, így az emberi táplálék utánpótlásának biztosítása.

Hirdetés

Felelősségünk e szorgos kis élőlények megóvása, munkájuk segítése, életük védelme.

Ha tehetjük, alakítsunk ki méhbarát kertet, balkont! Szeretik a fűszernövények virágait: borsmentát, kakukkfüvet, metélőhagymát, zsályát, levendulát, oregánót, de szívesen „legelnek” az orgonán, dísznapraforgón, körömvirágon, őszirózsán is. Segíthetjük őket méhitató kihelyezésével, sekély tálkába, cserépalátétbe naponta töltsünk friss vizet!

A virágokon, és víztároló edények környékén megjelenő méhek emberre nem jelentenek veszélyt, amennyiben nem háborgatják őket munkájuk végzésében. Ha mégis megszúrnak, a csípés következményeinek enyhítésére házi praktikákat alkalmazhatunk, súlyosabb vagy allergiás tünetek esetén orvosi ellátás szükséges.

A méhektől való félelem sok esetben az ismeretek hiányából adódik. Pedig ezek a csodálatos élőlények a mi szolgálatunkra áldozzák rövid életüket. Ne bántsuk őket, legyünk türelmesek, csodáljuk munkájukat, hiszen az emberiség jólétének megalapozói!

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #méh |
likeold
a fb oldalunkat