Környezetvédelem

Júliustól betiltják az egyszer használatos műanyag termékek jelentős részét

Fotó: Pixabay
Győr+
2021.06.02. 15:36

Tilos lesz bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala – írta a Magyar Közlönyre hivatkozva a portfolio.hu.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében nem lehet majd forgalomba hozni több egyszer használatos műanyag terméket.

Például: fültisztító pálcika, evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet, polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen az olyan doboz, tetővel vagy anélkül, amely az elviteles, vagy helyben fogyasztandó készétel tárolására szolgál, expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is, expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is, könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

2023. január 1-ig kapott haladékot a nem expandált polisztirolból készült italtartó pohár, azután ennek is tilos lesz a forgalomba hozatala.

Bizonyos termékekre a rendelet hatálya nem terjed ki, így például a kisgyermekeknek készült poharakra vagy az orvostechnikai eszközként használatos szívószálakra és pálcikákra.

Kapcsolódó témák: #környezetvédelem | #műanyag | #napi érdekes |