Jövőre 41 forinttal már biztosan drágább lesz az üzemanyag

Győr+ Illusztráció: Ács Tamás
2023.06.06. 18:08

Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét.

A kormany.hu-n jelent meg a Pénzügyminisztérium bejelentése, miszerint benyújtották az országgyűlésnek a jövő évi adótervezeteket.

A közlemény rámutat: megőrzik Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát.

Ugyanakkor azt írják: “Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. Jövőre teljesítenünk kell az uniós előírást, ezért a jövedéki adó szintjét az uniós minimumszinthez igazítjuk.” Ez annyit jelent, hogy a benzin esetében, ha a kőolaj világpiaci ára az 50 amerikai dollár/hordó értéket meghaladja, akkor 152 550 Ft/ezer liter a tétel összege, ha pedig nem haladja meg a hordónkénti ár a limitet, akkor 157 550 Ft/ezer liter lesz a jövedéki adó. A fogyasztók így literenként 32,55 forintos adóemeléssel találkoznak majd, amely az áfával együtt 41 forint drágulást jelent. A gázolaj esetében – akár üzemanyagként vagy tüzelő-, fűtőanyagként árulják – akkor 50 dollár feletti Brent árnál 142 900 Ft/ezer liter, ha alacsonyabb az olajár, akkor a gázolajra 152 900 Ft/ezer liter jövedéki adó kerül. A drágulás mértéke ugyanakkora lesz, mint a benzinnél.

„Jövőre is folytatjuk a gazdaság fehérítését: míg 2010-ben 22,3% volt az áfaelkerülés mértéke, mára az 5,1%-ra csökkent, amely az egyik legkedvezőbb eredmény az Európai Unióban. Ezzel nyernek a tisztességesen működő vállalkozások, nyer a gazdaság és a költségvetés is” – emelik ki a közleményben.

A most benyújtott adótörvények megfelelő alapot adnak a jövő évi költségvetéshez, amellyel megvédhetők a családok, a nyugdíjak, a munkahelyek és a rezsicsökkentés, továbbá megőrizhető Magyarország biztonsága – mutat rá a Pénzügyminisztérium.

Több tételben is fontos sarokköveket állapított meg ugyanakkor a tárca: az országnak olyan alapjai vannak, amelyek tartalékként is funkcionálnak és segítik a biztonságpolitikai célokat. Például a rezsivédelmi alap segíti a családok, az önkormányzati és állami szervek, a vállalatok rezsiszámláinak kifizetését, amelyben most 1360 milliárd forint van és azzal számolnak, hogy nem merítik ki ezt teljesen, hiszen ha az energiaárak tartósan a mostani szinten maradnak, akkor megtakarítása is lehet az országnak.

A honvédelmi alapnak 2024-ben 1310 milliárd forint lesz a keretösszege és hazánk fizikai biztonságát növeli, illetve a honvédelmi fejlesztésekhez forrásul szolgál. Miközben teljesíti az ország a NATO felé tett vállalásokat, az alap jelentős fejlesztéseket is biztosít.

Az extraprofit adókról 2022 nyarán meghozott intézkedéseket fokozatosan kivezetik 2024-től, ígéretük szerint a bankszektor, a gyógyszergyárak és energiaszektor esetében felére csökken az adóteher.

Kapcsolódó témák: #benzin | #dízel | #közlekedés | #tankolás | #üzemanyag |