Januártól kevesebbet adózik a Telekom

MTI Illusztráció: Pixabay
2023.11.21. 21:04

Nem terheli közműadó fizetési kötelezettség a Magyar Telekomot 2024. január 1-től, miután az Országgyűlés hétfőn törvényt fogadott el a hírközlési vezetékeket terhelő közműadó 2024. január 1-jétől történő hatályon kívül helyezéséről - közölte Magyarország vezető távközlési szolgáltatója kedden az MTI-vel.

Közleményében a Magyar Telekom emlékeztet: a közművezetékek adóját 2013. január 1-jével vezették be, a törvény alapján a fogyasztók vízellátási, szennyvízelvezetési és belterületi csapadékvízelvezetési, földgáz-, hő- és villamosenergia-ellátási, valamint hírközlési igényeinek kiszolgálását lehetővé tevő vezetékek nyomvonala után 125 forintot kell méterenként fizetnie az adó alanyának.

A Magyar Telekom 2023-ra 7,7 milliárd forint közműadót könyvelt el.

Közleményében a társaság megjegyzi: a törvénymódosítás akkor válik érvényessé, ha a köztársasági elnök aláírja, majd kihirdetik a Magyar Közlönyben.

A Magyar Telekom Nyrt. 2022. évi konszolidált árbevétele 746,7 milliárd forint volt, éves összehasonlításban 7,8 százalékkal nőtt a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentése szerint. Az adózott nyeresége 67,1 milliárd forint volt tavaly, 6,7 százalékkal emelkedett.