Mezőgazdaság

Itthon nem fenyeget idén aszálykár

MTI Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
2023.04.25. 09:43

A magyarországi termelést idén egyelőre úgy néz ki, hogy nem akadályozza aszálykár. Az ország túlnyomó részén a középső és mélyebb talajrétegek vízellátottsága jó, átmeneti vízhiány csak kisebb területeket érintett.

A felső rétegekből Szeged, Mezőtúr, Szeghalom és Mezőberény térségében hiányzik a szükséges nedvesség a tavaszi vetéshez. A tavaly pusztító súlyos szárazság miatt viszont jóval nagyobb most az érdeklődés az aszálykárok elleni biztosítás iránt. A termelők az őszi-, téli-, tavaszi fagy, tűz, jég, vihar, aszály, árvíz, felhőszakadás okozta veszteségek mindegyikére köthetnek biztosítást. 

Európa számos más részén ezzel szemben már most jelentős a csapadékhiány. A mezőgazdaság főként Spanyol-, Olasz- és Franciaországban néz szembe súlyos aszálykárral. A gabona-, napraforgó-, zöldség-, gyümölcstermelésben a kár euróban elérheti a több milliárdos nagyságrendet. Ezt tetézi a mediterrán térséget ért korábbi hideg időjárás, míg nálunk fagykár alig volt, így például hazai szamócából már került a polcokra.

Kapcsolódó témák: #aszály | #esőzés | #mezőgazdaság |