Gulyás Gergely: Oroszország nemzetközi jogot sért, és ők a felelősek a háborúért

Mireider Máté
2023.02.25. 13:11

A szokásos csütörtöki időpont helyett most szombaton délután tartanak Kormányinfót. Ezúttal is Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tartottak sajtótájékoztatót a kormány legújabb intézkedéseiről.

Csütörtökön még frakcióülést tartott a Fidesz-KDNP, így akkor még nem tudtak sajtótájékoztatót tartani. A kihelyezett ülésen szóba került a gazdaság és az infláció, az ukrajnai háború, és a gyermekek védelmét célzó törvények kérdése is – kezdte Gulyás Gergely.

A magyar érdek továbbra is változatlan: kimaradni a háborúból. „A háborúért a felelősség Oroszországot terheli” – szögezte le a miniszter. „Továbbra is segítjük Ukrajnát humanitárius segélyekkel és szállítmányokkal” – tette hozzá Gulyás Gergely. „Változatlan az álláspontunk: fogadjuk az ukrán menekülteket, gondoskodunk róluk, hogy amíg a háború dúl, addig azt az időszakot Magyarországon vészeljék át.

„Ebben a háborúban csak vesztesek lesznek, minél tovább tart, annál többet fog mindenki veszíteni. Ezért szorgalmazzuk az azonnali béketárgyalásokat” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Jó hírt is mondott a miniszter: 2023 januárjában Magyarországon 4 millió 699 ezren dolgoznak, ez 46 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Tovább védjük a családokat és a nyugdíjasokat a rezsicsökkentéssel, ez havonta átlagosan 181 ezer forintnyi támogatást jelent háztartásonként – sorolta az eredményeket a miniszter.

A magyar kormány igyekszik fenntartani a költségvetési hiányt, amit korábban 3,9 százalékban határoztunk meg. Ezért azoktól a cégektől, akik extra profitra tettek szert, tőlük idén is be fogják hajtani azt az adót, amit erre a plusz bevételre vetettek – mondta Gulyás Gergely.

További szigorítás jön a gyermekvédelmet illetően

Gulyás Gergely a gyermekvédelmi ügyekről elmondta, egy konkrét eset volt, ami ismét a figyelem középpontjába állította ezt a kérdést, a miniszter szerint nem maradhat következmények nélkül egy ilyen eset sem. A gyermekpornográfia bűncselekmény elkövetőinek a száma és az ilyen jellegű esetek száma az elmúlt években növekedett: 2017-ben 120 ilyen, egy évvel később 160, 2020-ban 204, 2021-ben 276 és tavaly 261 – sorolta Gulyás Gergely.

Nagy megtiszteltetés, hogy Ferenc pápa áprilisban Magyarországra látogat, és azt mutatja, hogy Magyarországot a Vatikán megbecsüli – mondta egy kérdésre a miniszter.

Április 30-ig biztosan marad a gáz ára a mostani szinten

Miközben csökken a gáz megawattonkénti ára Európában, miért nem gondolkodik arról a kormány, hogy csökkentik az átlagfogyasztás feletti szintet? – kérdezték a minisztert.

„Magyarországon a rezsicsökkentett ár 25 cent, az efölötti kb. 1,75 euró” – mondta Gulyás, és hozzátette, hogy a napi piaci áron lehet szerződést kötni. Április 30-ig a lakossági piaci ár tekintetében is maradnak a jelenlegi árak. A miniszter azt is elmondta, hogy Európában 2 euró feletti az átlagára a gáznak a lakosság számára.

A kormány a vártnál gyorsabb inflációcsökkenést vár. Gulyás Gergely szerint ez már nyáron is érezhető lesz, de 2023 végére az infláció egyszámjegyű lesz Magyarországon.

Ursula von der Leyen azt mondta, fontos megerősíteni az EU külső határait. Részleteket erről a kormány nem tud, de örül neki, mert Magyarország jelentős összegeket fordít erre. A határvédelem költségeihez való hozzájárulás elengedhetetlen – mutatott rá Gulyás Gergely.

Március második felében, a 21-i héten szavazhat a kormány Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról az Országgyűlésben – fejtette ki egy kérdésre a miniszter, aki azt is elmondta: jelenleg a kormány támogatja a csatlakozást, de a Fidesz-KDNP frakcióban viták vannak ekörül, ezeket szeretnék megnyugtatóan rendezni.

Ma az inaktív ágyakra van a legnagyobb szükség – mondta a miniszter egy másik, a kórházbezárásokat érintő kérdésre. Gulyás elmondta, hogy kórházbezárás nem lesz. Nem ágyszámcsökkentés az, hogyha az ágyak szerepe megváltozik – mutatott rá a miniszter. A miniszter szerint olyan ágyakra van szükség, ahol elláthatnak már kórházi ellátást nem igénylő, ugyanakkor szociális gondoskodást igénylő embereket. Ezt fogják megvizsgálni a kormányban, ennek az átcsoportosítása történhet majd meg.

Ha nem akadályozzák meg az Európai Parlamentben ülő baloldali képviselők, akkor január 1-ig visszamenőleges, jelentős pedagógus-béremelés lesz, ezzel reagál a kormány a tanárok fizetését érintő, egyébként jogos kritikákra – felelte egy kérdésre Gulyás Gergely.

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #infláció | #kormány | #kormányinfó |