Oktatás

Így számolják a pontokat a középiskolai felvételin: mutatjuk, mennyit ér a szóbeli!

Győr+ Ács Tamás
2023.02.21. 07:58

Mennyit érnek a központi írásbeli vizsga eredményei a középiskolai felvételin, és mennyit számít a szóbeli (ha van)? - az Eduline legújabb cikkéből ez is kiderül!

A középfokú iskolák háromféle pontszámítási módszert használhatnak. Figyelembe vehetik csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket, de úgy is dönthetnek, hogy a tanulmányi eredményeket és a központi felvételin elért pontszámokat, vagy az iskolai jegyek és az írásbeli mellett a szóbelin elért pontszámot is beszámítják.

Azok a diákok, akiknek csak a tanulmányi eredmények és a központi felvételin elért pontszámok számítanak, január végén már hátradőlhettek, hiszen a 2×45 perces vizsgát idén január 21-én tartották.

Hány pontot érnek a vizsgák?

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint az írásbeli vizsgáknak a felvételi összpontszám legalább 50 százalékát kell adnia, de az iskolák akár úgy is dönthetnek, hogy a matematika és a magyar nyelvi feladatlapok eredményei közül csak az egyiket, például a matematika eredményeit számítják be. Ebben az esetben tehát önmagában ez adja majd a felvételi összpontszám felét.

Ha egy középfokú intézmény az írásbeli vizsgákat követően szóbeli vizsgát is szervez, annak eredménye az összpontszám maximum 25 százalékát teheti ki. A szóbelik időpontjáról ide kattintva olvashattok bővebben.

Forrás: Eduline

Kapcsolódó témák: #felvételi | #Oktatás | #továbbtanulás |