Hőségriasztás: kisállatok nagy veszélyben

Illusztráció: depositphotos.com
Zombai-Kovács Ákos
2022.07.21. 12:06

Nem csak az embereket, de a házi kedvenceket is megviseli a kánikula. Erre hívja fel a figyelmet a polgármesteri hivatal ellenőrzési referense. Királyfi Péter kiemelte, a nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérsékletben a rosszul tartott kutyák és macskák rövid időn belül hőgutát kaphatnak, ami akár halálhoz is vezethet. A szakember arra kér minden állattulajdonost, a hőségriasztás idején különösen figyeljen arra, hogy mindig legyen friss víz és árnyékos hely a négylábúak számára, autóban ne hagyjuk kedvenceinket a nagy melegben és a sétákat a kora reggeli vagy késő esti órákra időzítsék.

Az állatokat is komolyan megviseli a kánikula, erre figyelmeztetnek a szakemberek. A házi kedvencek és a haszonállatok is nagy veszélynek vannak kitéve a 30 fok feletti forróságban. A hőségriasztás idején külön figyelni kell több dologra is, ilyen például a sok friss víz, az árnyékos hely és a megfelelő időben végzett sétáltatás.

Főleg a kutyákat és a macskákat viseli meg a 30 fok feletti hőség, legyen szó benti vagy kint tartott négylábúakról, de a lakásban és az udvaron is figyelni kell az állandó friss vízre, az árnyékos búvóhelyre, a megfelelő mozgási szabadságra, és ha sétáltatjuk a kedvencünket, csak kora reggel és késő este, illetve rövidebb sétákra vigyük, és közben ne futtassuk őket” – mondta Királyfi Péter a Győr+ Médiának.

Bár Győrben kevésbé jellemző a tartásuk, de bizony a haszonállatokra is jobban kell most figyelni. Királyfi Péter arra kér minden felelős állattartót, legalább olyan körülményeket biztosítsanak társállataiknak, mint saját maguknak. „A napszúrás, a hőguta és a hő sokk is rendkívül veszélyes lehet az állatainkra, utóbbi akár az állat elpusztulásához is vezethet, ezért az említetteken túl a nagy melegben, a zárt autóban véletlenül se hagyjuk a négylábút, mert ott percek alatt akár 50 fok fölé is mehet a hőmérséklet” – tette hozzá a polgármesteri hivatal ellenőrzési referense.

A szakember külön felhívta a figyelmet, a még nagyon fiatal, a már öreg és a beteg állatok védelmére a hőségriadó idején. Ők ugyanis még inkább ki vannak téve a kánikula okozta veszélyeknek. És ilyenkor, de csak a hőségriasztás végéig azért sem fognak szankcionálni Győrben, ha valaki a környezetében élő kisállatoknak közterületre rak ki friss vizet. Normál esetben ezt egyébként helyi rendelet tiltja, de a riasztás végéig elnézőek lesznek majd a városban.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #háziállat | #híradó | #hőségriadó | #kánikula | #kutya | #macska |