Hirdetés
Kormányinfó

Holnap jelentik be, lesz-e harmadik oltás

Fotó: MTI/ Archív/Balogh Zoltán
Győr+
2021.07.15. 10:46

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismertetni a kormány legújabb döntéseit.

Hirdetés

A kormány és az Operatív Törzs is tárgyalja a harmadik oltás témáját, pontos intézkedést holnap jelent be a miniszterelnök – kezdte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Elsősorban az idősek oltását és védelmét kell biztosítani, ezekről már döntött a kormány, ma pedig az Operatív Törzs tárgyalja a lépéseket – részletezte a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Vizsgálják a kötelezővé tehető oltást is bizonyos munkakörökben és munkahelyeken – jelentette ki Gulyás Gergely.

A Semmelweis Egyetem kutatásából kiderült, hogy minden nálunk engedélyezett oltóanyag hatékonysága 95 százalék fölött van – mondta Gulyás Gergely.

Az oltások hatékonyságáról írtuk:

Gulyás Gergely szerint az EU-val eddig is voltak vitáink, és ezután is lesznek. Magyarország érdeke az uniós tagság, több érv szól ma a tagság mellett, mint ellene. A pedofiltörvényről szóló vita jogilag nem állhat összefüggésben a helyreállítási alap elfogadásával – szögezte le a miniszter.

“Az ebben rendelkezésre álló pénz megilleti Magyarországot, ezzel kapcsolatosan konstruktív tárgyalások zajlottak, ma is tárgyalnak, a bizottság elnöke informálisan időpontot is kért egy magyarországi látogatásra” – reagált a külpolitikai fejleményekre Gulyás Gergely.

Tervben van a minimálbér emelése. Folynak tárgyalások a munkaadók és a munkavállalók szervezeteivel. A minimálbér növelése nem hozhatja nehéz helyzetbe a cégeket. A kormány azt szeretné, hogy több évre állapodjanak meg az adócsökkentésekről – mondta Gulyás Gergely.

Rekordáron van a benzinár, mit tervez a kormány, hogy mérsékelje ezt az árat? – hangzott el az ATV kérdése. Gulyás Gergely válaszában kifejtette, hogy ezt az árat külkereskedelmi folyamatok befolyásolják, de remélik, nem marad tartós ez az ár. Konkrét döntést nem hozott a kormány ezzel kapcsolatban – mondta el a miniszter.

A negyedik hullámmal kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a legnagyobb különbség az lesz, hogy Magyarország lakosságának jó része védett lesz. Elképzelhető, hogy a védettségi igazolvány használata visszatér, vagy korlátozásokat vezetnek be, hogy az oltást fel nem vevők ne fertőzhessenek – vetítette előre Gulyás.

Azzal, hogy az amerikaiak kivonultak Afganisztánból, destabilizálták a közép-keleti régiót. Ennek eredményeként valószínű, hogy nagyobb számban indulhatnak el menekültek a világ más tájékai felé – mondta a miniszter.

A kormánynak az a célja, hogy állami, de legalább magyar tulajdonban legyen a Liszt Ferenc repülőtér. A járványidőszakot leszámítva nyereségesek a repterek az egész világon, és nemzetbiztonsági szempontok is vannak, amelyek indokolják ezt. Tárgyalnak a Budapest Airport megvásárlásáról, de ennél több részletet nem árulhat el Gulyás Gergely.

Döntés még nincs, de úgy kell gondolkozni Gulyás Gergely szerint a járvány kapcsán, hogy azokat kell megvédeni, és azoktól kell megvédeni másokat, akik nem oltatták be magukat – mondta el a maszkhasználati és kijárási szabályokra vonatkozó kérdésre a miniszter.

Hétköznapokon átlagosan 2-3 ezer ember foglal időpontot oltásra, hétvégén ennél kevesebben – közölte Gulyás Gergely. A 12 év és azalattiak oltásáról még nincs döntés, de amint a tudományos élet képviselői ezt jóváhagyják, úgy a kormány is lépni fog – mutatott előre a miniszter.

Szóbakerült az olimpia is, Gulyás Gergely elárulta: hét aranyat remél a magyar sportolóktól.

Szeptemberben és januárban is 15-15 százalékos béremelés jön az állami egyetemeken – mondta el kérdésre válaszolva a miniszter.

Kapcsolódó témák: #kormányinfó |
Hirdetés