Hirdetés
Koronavírus

Hétfőn nyitnak a bölcsődék és óvodák

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2020.05.24. 11:22

Az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy vidéken hétfőn ismét a bölcsődék és óvodák megnyitják kapuikat. Az enyhítések továbbra is fokozatosak lesznek, a járványnak még nincs vége.

Hirdetés

Az Operatív Törzs megszokott, 11 órás sajtótájékoztatóján Gál Kristóf rendőr alezredes ismertette a legfrissebb számokat, majd átadta a szót Maruzsa Zoltánnak, az EMMI államtitkárának.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy vidéken a bölcsődés és az óvodák már hétfőn kinyithatnak s fogadhatják a gyermekeket, viszont a fővárosiak intézmények majd csak június 2-ától tárhatják ki kapuikat. Kiemelte: nem kötelező igénybe venni sem a bölcsődést, sem pedig az óvodát, a szülők dönthetnek ebben a kérdésben.

Hirdetés

Az iskolákról is szó volt. Ezzel kapcsolatban elhangzott, a tanév végéig érvényes a digitális munkarend és a tanév sem lesz hosszabb. Június 2-tól kiscsoportos konzultációkat már lehet szervezni, ezekről az intézmények dönthetnek. A csoport létszámát nem határozták meg.

Az iskolákra további feladatot ró majd, hogy meg kell szervezniük a nyári ügyeletet, amely június 2-tól június 26-ig tart majd. Ez a gyermekek felügyeletét jelenti, s szintén szülői döntés alapján vehető majd igénybe. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a pedagógusok minősítését felfüggesztették.

Maruzsa Zoltántól a szót Kiss Róbert rendőr alezredes vette át, aki hangsúlyozta: május 22-től változások léptek életbe a Szerbiába való beutazás szabályiban. Ez annyit tesz, hogy kizárólag humanitárius folyósok igénybevételével lehet belépni.

Elhangzott, hogy a rendőrök 30 esetben intézkedtek május 23-án a házi karantén szabályainak megsértése miatt, így már 2091-re emelkedtek a házi karanténnal kapcsolatos rendőri intézkedések száma.

A vasárnapi sajtótájékoztatón jelent volt dr. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója is.

A főigazgató megszólalását azzal kezdte: némileg szubjektív élményekről is szeretne beszámolni.

Kiemelte, hogy amikor hazánkban a járvány fölütötte a fejét a Dél-pesti Centrumkórház volt az a kijelölt intézmény az országban, ahol a vírusos betegeket ellátták. Visszaemlékezett rá, hogy munkatársaival együtt óriási nyomás alatt voltak, s átéltek olyan két napot, amikor 5 műtétsort kellett működtetniük. Elmondta, volt olyan kolléga, aki szó szerint beköltözött a kórházba a mögöttünk hagyott időszakban. A nyomás akkor csökkent rajtuk, amikor a többi kórház is befogadta már a betegeket.

Konkrét számokkal is érkezett: eddig összesen 325 koronavírusos beteget láttak el, az intenzív osztályon 52-t.

Kiemelte, hogy hazánk jól teljesített a vírus kezelésében, s nagyon komoly eredményeket értek el az egészségügyben. Elsőként Magyarországon alkalmazták a sikeres vérplazma terápiát, amely biztató eredményeket hozott. A főigazgató azt is megemlítette, hogy az általa irányított intézményben jelenleg is több vírusellenes terápia folyik.

Dr. Vályi-Nagy István mindenki figyelmét felhívta rá: a járvány nem múlt el, csupán csökkenőben van.

Nem felejtett el a köszönet hangján szólni munkatársaihoz, akik heroikus küzdelmet folytattak a vírussal szemben, s mindannyian kitartottak. Kiemelte: mindannyian lelkiismeretesen látták el a feladataikat, a munkájukat. Azoknak is köszönetet mondott, akik ezekben az embert próbáló időkben étellel, itallal, jó szóval támogatták az orvosokat, ápolókat és mindenkit akik részt vettek a küzdelemben.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat