Gazdaság

Hét hónapig juthatnak olcsóbb gázhoz az állami és önkormányzati intézmények

Győr+
2023.01.25. 07:33

Hónapokig olcsóbban juthat földgázhoz számos állami és önkormányzati intézmény, márciustól szeptemberig ugyanis rögzített áron vásárolhatják meg a működésükhöz szükséges földgázt. Erre egy új kormányrendelet teremt lehetőséget.

Hirdetés

A fixált árakra átállókat tehát hét hónapig nem érinti a gáz árának világpiaci ingadozása. Akik úgy döntenek, hogy élnek a lehetőséggel az intézmény földgázkereskedőjénél nyújthatják be a kérelmet január 27-én éjfélig – számolt be az M1 Híradója.

A lehetőséggel a költségvetési szervek, a helyi és nemzetiségi önkormányzatok és a hozzájuk tartozó intézmények, az állami és önkormányzati gazdasági társaságok, valamint az egyházak is élhetnek.

A takarékos és tudatos energiafelhasználásnak és az enyhe télnek is köszönhetően jelentős mennyiségű, a tavalyi évhez viszonyítva 1,4 milliárddal több földgáz van jelenleg a hazai tárolókban – erről beszélt az M1-nek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

63 százalék itthon, 25 alatt Európában

Scherer Zsolt kifejtette: jelenleg a hazai földgáztárolók 63 százalékos töltöttségen állnak, amely azt jelenti, hogy az ország teljes földgázfogyasztásának több mint a 40 százaléka áll rendelkezésre.

A lakossági fogyasztás tekintetében ez majdnem 110 százalékát jelenti a 2022-es lakossági fogyasztásnak. A szóvivő hozzátette: az európai tárolóknak átlagban 25 százalék alá csökkent a kapacitásuk.

Scherer Zsolt azt mondta: a kedvező adatok azt mutatják, hogy mind a lakosság, mind a közintézmények ellátása biztonságban van. Az ország földgázellátását a Török Áramlat vezeték továbbra is biztosítja, de jelentős a hazai kitermelés is. Így a rendelkezésre álló kapacitások még a legkeményebb télen is elegendők lesznek a lakosság, illetve a nagyfogyasztók ellátására.

Forrás: hirado.hu
Illusztráció: Depositphotos

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #energiaválság | #földgáz | #gazdaság |