Időjárás

Havazás és ónos eső váltja fel az esőt

Győr+ Vig Norbert
2022.12.16. 06:21

A csapadékfajták széles tárházát vonultatja fel az érkező mediterrán ciklon, néhol még zivatarra is van esély.

A következő napok időjárását egy mediterrán ciklon alakítja majd. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy előbb meleg, majd hideg légtömegek érkeznek hazánk fölé. Ezzel együtt csapadék is jön, újabb kiadós öntözést kap az ország nagyobb része.

Pénteken átmeneti szünetek mellett sokfelé lesz szükség az esernyőkre, helyenként a déli országrészben akár az ég is megdörrenhet. Az esti, éjszakai órákban ismét kiterjedtebb csapadékmező érkezik délnyugat felől, így sokfelé elered az eső, viszont eközben északnyugat felől a magasban megérkezik a hideg légtömeg is, ezért a halmazállapot-váltás is megkezdődik.

Északnyugat, nyugat felől így egyre többfelé válthat át az eső havas esőbe, havazásba, viszont halmazállapot-váltáskor átmenetileg ónos esőre is számítani kell többfelé az országban.

Szombaton a nap első felében még többfelé várható csapadék, keleten, északkeleten eső, havas eső, ónos eső lehet a jellemző, máshol már elsősorban a hó hullhat, viszont a szelesebb tájakon kisebb hófúvás is előfordulhat. Délután északnyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, a Dunántúlon már csak elszórtan alakulhat ki egy-egy futó hózápor, viszont északon, északkeleten még havazhat, a délkeleti tájakon pedig eső, havas eső lehet a jellemző csapadékforma.

A havazással érintett síkvidékeken csak néhány centiméternyi hó hullhat, az 5 cm-t csak kevés helyen érheti el a lehullott friss hó mennyisége, viszont a legmagasabb hegycsúcsainkon akár 5-10 cm-nyi friss hó is hullhat. Ugyanakkor a mediterrán ciklonból csütörtök estétől szombat estig többfelé eshet 15-25 mm eső, de helyenként 30 mm-nél több csapadék is előfordulhat 48 óra leforgása alatt.

Vasárnapra az ország legnagyobb részén kisüt a Nap, csak kevés helyen találkozhatunk felhősebb körzetekkel. Ezen a napon számottevő csapadék már nem valószínű, csak a felhősebb tájakon szállingózhat időnként a hó.

Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #eső | #havazás | #időjárás | #ónos eső | #tél |