Hirdetés
Kormányinfó

Három új járványvédelmi intézkedést hozott a kormány

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely
Győr+
2021.10.28. 10:43

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön ismét megtartotta sajtótájékoztatóját.

Hirdetés

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azzal kezdte, hogy 1970 fő beteg van kórházvan koronavírus miatt, és 204-en vannak lélegezetőgépen.

Az előrejelzések szerint a negyedik hullámban nőni fog a fertőzések száma, de a jelzések szerint kevesebben kerülnek kórházba.

A kormány az Operatív Törzzsel egyeztetve döntött arról, hogy a cégeket és a vállalkozásokat feljogosítják arra, hogy a védőoltást előírják az alkalmazottaik számára. A közösségi közlekedési eszközökön november 1-től kötelező lesz a maszk, és az egészségügyi intézmények esetében látogatási tilalom lesz. A szociális intémzényekben pedig a vezetők döntenek a látogatási tilalomról. 

Kijelentette, hogy minden olyan intézkedés kell, amely növeli az oltottságot, minden más védekezési mód csak másodlagosan hatákony.

Elmondta azt is, hogy a magyar állam szintén munkáltató, ebből következik, hogy az állami szervek esetében is előírják az oltási kötelezettséget. Az önkormányzatoknál viszont a polgármesterek döntenek a kötelező oltás elrendeléséről

Áttérve a migrációs kérdésre, Gulyás Gergely elmondta: Az afgán helyzet, és a fehérorosz határon történtek miatt tovább erősödhet a migráció majd hozzátette, eddig majdnem 100 ezren próbálták meg megsérteni a magyar határzárat és illegálisan belépni az országunkba.

„Az unióban a bizottság a migráció pártján áll” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd rátért arra, hogy Teljesen elképesztőnek tartja azt a felvetést, miszerint migránsok nélkül lehetetlen lett volna megbírkózni a járvánnyal, és azt is, hogy a társadalmainknak szüksége van a migrációra. Jelenleg a bizottság még nem találta meg a helyes választ a migrációra – hangzott el. Ezzel kapcsolatban még Gulyás Gergely elmondta, levélben fordulnak az Európai Bizottsághoz, amelyben azt kérik, legalább részben térítsék meg a kerítésépítés árát. „Jó lenne, ha a külső határvédelem pártjára állna az Európai Bizottság.” – hangsúlyozta a miniszter.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy reméli, az Alkotmánybíróság nem hoz olyan döntést, amely szerint, törvénytelen lenne a kötelező oltás a munkaadók esetében. Viszont ha mégis más döntés születik, akkor az alkotmánymódosításra is lehetőség lehet.  

Kapcsolódó témák: #belföld | #covid-19 | #koronavírus |
Hirdetés