Győri szív dobog a fából faragott királyfiban

Szerző és fotó: Ficsór Dávid
2023.02.08. 16:15

A Magyar Állami Operaházban mutatják be Bartók Béla A fából faragott királyfi című táncjátékát február 11-én, szombaton. Győri vonatkozása is van az előadásnak, hiszen a koreográfiát Velekei László, a Győri Balett igazgatója, Csepi Alexandra dramaturggal közösen alkotta meg.

Szerdán tartották a darab fotós főpróbáját, és sajtótájékoztatót is rendeztek az esemény kapcsán, ahol Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója ismertette a szombati program részleteit. Az eseményen elhangzott az is, hogy Velekei László 2019-ben kapta meg a Magyar Állami Operaház által alapított Seregi-díjat, mellyel az is együtt járt, hogy a Magyar Nemzeti Balett együttesével készíthet egy darabot. A hosszú járvány miatt erre most adódott lehetőség.

Velekei Lászlót a próba után kérdeztük a két hetes közös munkáról. „Nagyon gyorsan haladt a munka, meglepően gyorsan. Bár előzetesen tartottam attól, hogy az idő feszessége miatt nem sikerül megfelelő módon megismerkednem a táncosokkal, de hamar egymásra tudtunk hangolódni” – hangsúlyozta a koreográfus.

A Magyar Nemzeti Balett igazgatója jól ismeri Velekei László munkásságát. Solymosi Tamás a Győr+ Médiának úgy fogalmazott, látva a munkafolyamatokat és a darabot a színpadon, remek munkát végzett a Győri Balett igazgatója. „Én úgy érzem, – látva Velekei László eddigi munkásságát – mindenképpen egy olyan tehetséges koreográfusról beszélünk, aki meghatározó a magyar tánc világában. Azt hiszem, ez a mű egy komoly kihívás számára, nagyszerűen dolgozik a társulattal, remekül kezeli a teret. Ez egy „win-win” helyzetet teremtett. Látható, hogy gyönyörűen összeállt a darab, ráadásul három szereposztást tudott kiállítani, ami ilyen rövid idő alatt tényleg egy nagyszerű teljesítmény, nagyon várjuk a premiert!”

A fából faragott királyfi Bartók Béla második színpadi műve, 1917-ben az Operaházban mutatták be. A történet egy igazi mesevilágot tár fel, mellette komoly mondanivalója is van. A hármas szereposztásban látható új produkció Bartók másik, az Andrássy úti dalszínház megrendelésére írt darabjával, A kékszakállú herceg vára című operával egy este szerepel műsoron. Az OPERA Zenekar élén mindkét darabot Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli. 

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid