Gulyás: maradnak a kamatstopok!

Győr+ Fotó: MTI/Bruzák Noémi
2023.05.11. 11:15

Kormányinfót tart Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztató kezdetén a kormányülésen elhangzott döntéseket ismertette, például azt, hogy maradnak a kamatstopok, egészen addig, míg a jegybanki alapkamat 10% alá és az infláció egyszámjegyűre nem csökken.

A tegnapi kormányülésen elhangzott aktualitásokról beszélt Gulyás Gergely. A költségvetés tervezetről elmondta: számtalan nehézség közepette kell megtervezni a következő költségvetést, hiszen háborús helyzetben élünk, így azok következményeivel szembesülünk minden területen. “A kormány céljai szempontjából kiszámíthatóságot teremt a tavaszi költségvetés elfogadtatása. Május 30-án fogjuk a költségvetést benyújtani az országgyűlésnek, és június 7-én lehet a végszavazása” – ismertette.

Gulyás szerint olyan költségvetésre van szükség mely megvédi a családokat, a nyugdíjasokat és a rezsicsökkentést. Mint mondta számolni kell a háború elhúzódásával, de ennek ellenére csökkenteni kívánják a hiányt és az államadósságot. Hozzátette: 2,9% lehet jövőre a hiány. Gulyás Gergely kiemelte, hogy háborús időkben a honvédségre több forrást kell biztosítani. “A GDP 2 százalékával többet fordítunk majd a honvédségre jövőre!”

A háború kapcsán úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány álláspontja változatlan, életeket menteni csak tűzszünettel lehet, a pusztítás mértéke most is felbecsülhetetlen. “A pápa látogatása megerősített minket abban, hogy erkölcsileg is az egyetlen út a béke. Ha a Vatikán béketervvel készül, úgy azt Magyarország támogatni fogja” – hangsúlyozta Gulyás.

A kormány tárgyalt a kamatstopokról is, mivel azok lejárnak, így ezekről is dönteni kellett. “Fontos volt, hogy megőrizzük a háztartások valamint a kis- és középvállalkozások stabilitását. A kormány a meghosszabbításról döntött, mely 350 ezer családot véd meg a magas kamatokkal szemben. Ez 2022-ben 80 milliárd, majd pedig további 60 milliárd forintos segítséget jelentett a családoknak. Továbbá 28 ezer vállalkozás 1000 milliárdnyi hitelállománya esik a kamatstop hatálya alá” – emelte ki a miniszter a Kormányinfón.

Amikor a jegybanki alapkamat 10% alá és az infláció egyszámjegyűre csökken, akkor tudják kivezetni a kamatstopot.

Kérdésre reagálva Gulyás azt is elmondta, hogy amíg magas az infláció addig az élelmiszerárstopot is fent kell tartani. A Kormányinfón kiderült az is, hogy csökkenhet jövőre az extraprofit-adó mértéke, de nem szűnik meg.

Az országgyűlés elfogadta az igazságügyi törvény módosítását, így mindenben meg fognak felelni ami eddig a kohéziós pénzek folyósítását megakadályozta. “Egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, amit reményeink szerint ki is fognak fizetni! A cél az, hogy Magyarország számára minden forrás elérhető legyen” – fogalmazott a miniszter.

“Közös érdek, hogy Ukrajnában béke legyen” – válaszolt egy újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Mint mondta Magyarország mindig is azt támogatta, hogy a kelet felé bővítsék az EU-t, de az unió Ukrajnánál sokkal jobb helyzetben lévő országokat sem vesz fel a sorába.

Az illegális migrációról szólva Gulyás Gergely ismertette, hogy 2023. május 9-ig napi átlagban több mint 300 személy kísérelt meg belépést, tehát több mint 40 ezer illegális migráns akart belépni hazánk területére. Egy másik kérdés kapcsán kiderült, hogy elég drága, hogy a külföldi embercsempészeket itthon tartják fogva, így azok esetében akik nem követtek el súlyosabb cselekményeket, azok 72 órán belül elhagyhatják az országot.

A Miniszterelnökség vezetője megerősítette, hogy a korrupciós ügyeket lezárták a bizottsággal.

Politikai kérdések mellett Gálvölgyi János kórházba szállításának körülményeiről is kérdezték az újságírók Gulyás Gergelyt. “Jelenleg is zajlik a vizsgálata annak, hogy hibázott-e a mentésirányító, amikor nem az azonnali riasztási kategóriába sorolták az ügyet. Meg kell várni, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye” – ismertette a fejleményeket.

 2025. január 1-jén nem lesz euró Magyarországon – mondta egy másik kérdésre a miniszter. 

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #háború | #kamatstop | #kormányinfó |