Gulyás: Ez a döntés, ebben a formában felháborító és végrehajthatatlan!

Győr+ Fotó: MTI/Illyés Tibor
2024.06.13. 10:53

Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely tartottak Kormányinfót csütörtökön. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a háborúról, de a menekültügyi paktumról is beszélt, a magyar kormány ugyanis határozottan kiáll az álláspontja mellett: bármilyen büntetést kelljen fizetnie hazánknak, akkor sem nem vesz át migránsokat.

Európa-szerte, így hazánkban is kiemelkedő munkát látnak el a védőnők, világnapjukon köszöntötte Vitályos Eszter a szakembereket. “Hungairkumnak számít a magyar védőnői szolgálat így a soros EU-elnökség alatt lehetőséget biztosítunk a bemutatkozásukra” – ismertette a kormányszóvívő.

Szerdán ülésezett a kormány, a legfontosabb döntésekről már Gulyás Gergely tájékoztatta a sajtó képviselőit. A miniszter elsőként köszönetet mondott a választóknak, úgy véli a választás eredménye megerősítette a kormányt. “Több szavazatot kaptunk, mint a második, a harmadik és negyedik helyezett együttvéve. Ez alapot ad arra is, hogy továbbra is a békét képviseljük. Mikor a NATO főtitkár itt járt, sikerült megállapodni úgy, hogy az a magyar emberek érdekeit védje, így továbbra is kimaradunk a NATO ukrán missziójából. Ezt a NATO elfogadta, sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem támogatjuk a NATO missziót, veszélyesnek tartjuk, ha nem így cselekednénk, az a háború kiterjedését hozhatná” – ismertette Gulyás! Hozzátette: az is fontos, hogy Magyarország a háború elől menekülőknek menedékjogot biztosít, senkit nem küldenek vissza sorozásra Ukrajnába, ezen nem változtatnak a jövőben sem.

Gulyás Gergely kifejtette, hogy az Európai Bíróság ítéletét még nem tárgyalta meg tegnap a kormány, hiszen akkor még csak annyi információjuk volt, hogy a magyar kormányt el fogják marasztalni.

“Ma hirdették ki az ítéletet, ami felháborító, bünteti azokat az országokat, melyek a kezdetektől védik az országukat a migrációtól. 200 millió euróra marasztalták Magyarországot, az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében továbbá arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot. Ez teljesen szembe megy mindennel amit képviselünk és gondolunk. Felháborító és igazságtalan, nem összeegyeztethető az unió szabályaival” – emelte ki Gulyás Gergely.

A kormány egyébként eredetileg attól tartott, hogy az Európai Bíróság napi hatmillió forint megfizetésére kötelezi majd az országot azért, mert nem tartott be egy menekültügyben hozott bírósági ítéletet. Az eljárást az Európai Bizottság indította Magyarország ellen, keresetében napi 16 393,16 eurós bírságot kérve, ami hatmillió forintnak felel meg. Ehelyett ennek nagyságrendileg többszörösét, napi egymillió eurót, azaz közel napi 400 millió forintot kell fizetnie az államnak június 13-tól.

Újságírói kérdésre reagálva a miniszter úgy fogalmazott a csütörtöki Kormányinfón, hogy elképzelhetetlen, hogy a KDNP és a Tisza Párt képviselői egy frakcióban üljenek. 

Természetesen a repülőtér is szóba került a találkozón. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, a cél az, hogy egy új terminál épüljön a Liszt Ferenc repülőtéren. “Az utasszámnak el kell érnie a 20 millió főt, de nem elképzelhetetlen a 30 milliós utasforgalom sem. Sokat tettünk azért, hogy újra állami tulajdonban legyen a repülőtér” – emelte ki a miniszter. 

A választás menetéről elmondta Gulyás, hogy hazánkban magyar színvonalon zajlik ennek a menete, mindig fontos, hogy legitim legyen az eredmény. Ezért köszönetet mondott mindazoknak akik részt vettek valamilyen formában a megfeszített munkában. “Két nagyon nehéz év van mögöttünk, háborúval, nehéz energia- valamint gazdasági helyzettel. Ebben a helyzetben rengeteg szavazatot kaptunk, ilyen két év után az európai kontinens egyik legjobb eredményét értük el, ami önmagáért beszél!”

Gulyás kérdésre elmondta, azt szeretnék, ha a konzervatív és szuverenista erők egy frakcióban lennének, de ennek létrejötte felettébb kérdéses. Az EPP többsége háborúpárti volt eddig is. “A háború kiváltására alkalmas helyzetek szaporodnak Európában” – mutatott rá a miniszter.

Csák János lemondásáról a kormányzat összetételének változásáról Gulyás elmondta: Csák János korábban elhatározta lemondását, ez az ő személyes döntése volt, azt nem befolyásolta a választás eredménye. A miniszterelnök nem tervez a kormányzat személyi összetételében változásokat.

Gulyás Gerely kérdésre elmondta, nem lenne alkotmányos, ha a még hivatalban lévő polgármesterek és képviselő-testületek kezét megkötnék. Ha valaki a jog határait átlépik, akkor annak következményei lesznek. Ugyancsak kérdésre reagálva leszögezte: Nem tervezi a Fidesz, hogy a Tisza párttal együttműködjön a fővárosban. 

Kapcsolódó témák: #háború | #kormányinfó | #kormányzat | #migráció |