Brüsszel továbbra is kitart a migránsok kötelező elosztása mellett

Győr+ Fotó: MTI/Leanyid Scseglov
2024.06.13. 08:10

Az Európai Bizottság bejelentette: kitartanak a migránsok kötelező elosztása mellett, vagyis azoknak az országoknak, amelyek nem fogadnak be bevándorlókat, fizetniük kell. A végrehajtási tervben külön kiemelik, hogy a menedékkérőknek megfelelő életszínvonalat kell biztosítani.

Tavaly több mint 275 ezer migráns érkezett Európába a Frontex adatai szerint. Ez a szám azonban jóval magasabb lehet, hiszen a migránsok jelentős része nem regisztrál. Szakértők szerint idén már 1 millió illegális bevándorlóval is számolhat Európa.

Végrehajthatatlannak nevezte Gulyás Gergely a migrációs és menekültügyi paktumot április 11-én, amikor az Európai Parlament elfogadta azt.

„Elutasítjuk azt, hogy bármilyen büntetést kelljen fizetnie Magyarországnak azért, mert migránsokat nem vesz át. Ez a döntés, ebben a formában végrehajthatatlan” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A magyar kormány azóta is határozottan kiáll az álláspontja mellett. Ezzel szemben az Európai Bizottság alelnöke úgy véli: a paktum már most eredményes, legalábbis szerdán erről beszélt Margaritisz Szkinász, amikor ismertette a szabály végrehajtási tervét. Ez azokat a feladatokat tartalmazza, amelyeket az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak el kell végezniük ahhoz, hogy meg tudják valósítani például a migránsok szétosztását és elhelyezését.

A kép forrása: M1/MTVA

A végrehajtási terv hangsúlyt fektet például a menedékkérők integrációjára. Bevezeti a közös migrációs és menekültügyi információs rendszert. Segíti a tagállamokat az egyszerűsített menekültügyi és visszaküldési eljárásokban. A végrehajtási terven külön kiemelik ugyanakkor, hogy a befogadott migránsoknak megfelelő életszínvonalat kell biztosítani.

Az Európai Bizottság évente 30 ezer áthelyezést tenne kötelezővé, ami a migrációs nyomástól függően emelkedhet.

A mechanizmust rugalmasnak nevezi, ami azt jelenti, hogy aki nem fogad menedékkérőket, annak személyenként 20 ezer eurót, nagyjából 8 millió forintot kell fizetnie, vagy választhat egyéb hozzájárulási lehetőséget is – mondta Baraczka Eszter, az M1 brüsszeli tudósítója.

Magyarország mellett Szlovákia, Lengyelország és Hollandia is tiltakozott a migránskvóták bevezetése ellen. Az Európai Bizottság alelnöke azonban azt mondta: a nézeteltérések ideje lejárt!

„Voltak nézeteltérések, amikor tárgyalásokat folytattunk. Ezeknek az időknek azonban vége. A helyzet megváltozott. Eljött a megvalósítás ideje. És megtesszük, amit kell, hogy a szabályozás kézzel fogható sikerré váljon” – mondta az Európai Bizottság görög alelnöke.

Az első, úgynevezett szolidaritási ciklus jövő júniusban kezdődne. Brüsszel az első migrációs helyzetjelentést jövő októberében teszi majd közzé, a tagállamok pedig decemberig döntenek az áthelyezési számokról vagy a szolidaritási módjáról. Vagyis a paktum végrehajtása – a jelenlegi tervek szerint – 2026 nyarán kezdődne.

Forrás: hirado.hu