Egészséges levegő

Ezért hasznosak a légtisztítók az otthonunkban

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.11.25. 12:15

Az ünnepi időszak derekán a műszaki áruházak kínálataiban egyre nagyobb számban jelennek meg légtisztító készülékek különböző árfekvésben. Amennyiben levegő tisztító vásárlásán gondolkozunk akár önmagunknak, akár ajándékként, jogosan merül fel a kérdés, hogy szükségünk van -e rá egyáltalán? Cikkünk segítségével kiderül, kinek ajánlott a készülék beszerzése, és milyen előnyökkel jár a használata.

Sokoldalú segítség a mindennapokban

Manapság a legtöbb háztartásba ajánlott légtisztító készülék beszerzése. A levegő tisztító berendezés alapvető funkciója, hogy kiszűrje a levegőből a port, a polleneket, a füstöt és az állatszőrt. Használatával minimálisra csökkenthetők az allergiás tünetek, és a vírus szezonban optimális segítséget nyújt a fertőzések terjedésének megakadályozásában.

A kisgyerekes családoknak is nagy segítséget nyújt, mivel a gyermekek szervezete még sokkal fogékonyabbak a fertőzésre, és könnyeben kapnak el felső légúti betegségeket. Óvodákban és játszóházakban is érdemes lenne üzemeltetni a betegségek terjedésének kockázatának csökkentése érdekében. 

Asztmás betegeknek is támaszt nyújt, mivel kiszűri a levegőből a porszemcséket, amik a rohamot idézhetik elő. A mindennapos szellőztetéssel nem csak friss levegőt, hanem a nagyvárosok életvitelének köszönhetően rengeteg szmogot, port és káros anyagot juttatunk be az otthonunkba, ami hosszútávon veszélyes az egészségünkre. A légtisztító készülékek segítenek a levegőben lévő káros anyagok kiszűrésében, ezáltal csökkenthető a kockázata a szív és érrendszeri, valamint a tüdő megbetegedésének. Nem mellesleg a port is magába gyűjti a szűrőrendszerének köszönhetően, így segíti a lakást hosszabban tisztán tartani.

Fotó: Freepik

Abban az esetben, ha otthonunkat négylábú kedvencekkel osztjuk meg, akkor biztos szembesültünk az állatszőrrel és a szagokkal amik a tartásukkal együtt járnak. A légtisztító képes kiszűrni a levegőben szálló szőrszálakat, melyek enélkül a bútorokon és más felületeken tapadnának meg. Nem csak a kellemetlen szagokat, de a fertőzések kockázatát is csökkentik.

Vegyük figyelembe a helyiség méretét vásárlásnál

A kínálat óriási már a piacon a légtisztító készülékekből, azonban hogy milyet választunk az pénztárca, illetve a lakás méretének a kérdése. Ha allergiás, vagy asztmás személynek vásároljuk, akkor ott figyelembe kell venni a szűrő típusát, valamint hogy mekkora helyiségnek tudja a levegőjét megszűrni a gép. Dohányosoknak és állattartóknak, ahol a szagokat is szűrni szeretnénk, érdemes szénszűrős változat mellett dönteni, ami a kellemetlen szagok megszüntetésére szolgál.

Fotó: Freepik

Vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy a szűrőket a gyártó által megadott időközönként mosni, illetve cserélni kell, hogy a légtisztító sokáig meg tudja őrizni hatékonyságát.

Kapcsolódó témák: #ajándék | #állattartás | #egészség | #levegőminőség |