Hirdetés

Ezek a legnépszerűbb munkahelyek a pályakezdők körében

Illusztráció: depositphotos.com
Győr+
2022.06.29. 20:20

A Zyntern.com éves felmérése szerint a legnépszerűbb munkáltatók versenyét idén a Magyar Telekom Nyrt. nyerte a pályakezdők szemében. A dobogó második fokán a OTP Bank Nyrt., harmadikon pedig a Robert Bosch Kft. végzett.

Hirdetés

A kutatásból az is kiderült, iparáganként melyik cégeket értékelik a legvonzóbbnak a fiatalok. A munkaadók típusát illetően a válaszadók döntő többsége (59%) nemzetközi nagyvállalatnál helyezkedne el, és a tavalyi évhez képest csökkent a startupok népszerűsége és a fiatalok vállalkozó kedve is.

Egyre népszerűbb téma a munkáltatói márkaépítés világszerte és ez bizony nem véletlen.  Nem lehet eléggé hangsúlyozni mennyire jövedelmező egy cég számára, ha energiát fektet a munkáltatói imidzs fejlesztésébe. Ugyanis ezzel nemcsak, hogy könnyebben találnak jobb minőségű jelölteket betöltetlen állásaikra, de sok marketing költséget is megspórolnak a szájhagyomány útján terjedő pozitív véleményekkel.

Hirdetés

A felmérést ötödik alkalommal végezték el – derül ki a Zyntern közleményéből. 2022 májusában és közel 3000 fiatal töltötte ki részletes kérdőívet. A kutatás kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, pályakezdő fizetési igényükre és a legvonzóbb munkaadókra.

Legfontosabb kritériumnak idén a versenyképes fizetést jelölték meg a pályakezdők, mely a korábbi évekhez képest lényegesen nagyot ugrott a preferencialistán. Továbbá, kiemelten fontos számukra, ha elismeri a munkáltató a jó teljesítményt, és ha van fejlődési- és karrierlehetőség a cégnél – részletezik a kutatás hátterét.

A kitöltők azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának, szabadszavas formában, maximum 5 cég említésével adták meg. A legvonzóbb munkaadókra adott válaszokat a kutatók tanulmányi terület és szakmai háttér alapján vizsgálták.

Az összesített nyertesek

1.Magyar Telekom Nyrt.
2.OTP Bank Nyrt.
3.Robert Bosch Kft.
4.Google LLC
5.Richter Gedeon

A legnépszerűbb cégek a 2021-es évhez képest nem sokat változtak. Míg a tavalyi előtti legnépszerűbb Google idén visszakerült a top 5 közé, addig  a tavalyi első Audi lecsúszott a hatodik helyre. A Telekom magas vitte idén a pálmát, míg a Bosch és az OTP Bank megőrizte előkelő pozícióját, a Richter Gedeon pedig felküzdötte magát az ötödik helyre. Az élvonalban  helyett kapott még a Morgan Stanley, a MOL, a Vodafone, a KPMG és a DELOITTE.  A TOP 30-ban kereskedelmi láncok, big4-ok, bankok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és állami szereplők is helyet kaptak.

Szakterületenkénti rangsorok

Az összesített eredményeken felül a kutatásból az is kiderül melyik cégek a legnépszerűbbek az adott szakterületen tevékenykedők számára. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a piac jelenlegi helyzetéről érdemes ezekre a rangsorokra is vetni egy pillantást.

Gazdaságtudomány

1.Otp Bank Nyrt.
2.Morgan Stanley
3.Magyar Telekom Nyrt.
4.MOL Magyarország
5.Deloitte Zrt.

Gazdasági területen a top 10-ben került az OTP Bank, a Morgan Stanley, big4ok (KPMG, PWC, Deloitte), a MOL, mint magyar nagyvállalat, az Aldi  és a Bosch, valamint a Google.

IT/Informatika

  1. Magyar Telekom Nyrt.
  2. Google LLC
  3. Morgan Stanley
  4. EPAM Systems
  5. OTP Bank Nyrt.

Informatikai területén a legnépszerűbb vállalat idén is a Telekom lett. Nem sokkal lemaradva követte a Google, és a Morgan Stanley. Éppen lecsúszott a dobogóról az EPAM, az OTP Bank és a Microsoft. Az élen, top 10-ben végzett még továbbá az IBM, a Bosch, a Microsoft, az Evosoft és holtversenyben az Ericsson és az SAP.

Műszaki, mérnöki

  1. Robert Bosch Kft.
  2. Audi Hungária
  3. Knorr-Bremse Hungary, Richter Gedeon Nyrt.
  4. Siemens
  5. Continental Magyarország

Mérnöki területeken a Bosch, az Audi, a Knorr- Bremse és a Richter Gedeon vitte a pálmát.  A top 5-ben helyet kapott a Siemens és a Continental.  A legvonzóbb munkáltatók közé került még idén a Thyssenkrupp, a BMW, a Mercedes a Dana Corporation, az Egis és a KÉSZ Holding. 

Társadalomtudomány

1.Magyar Telekom Nyrt.
2.Google LLC
3.ENSZ
4.Robert Bosch Kft.
5.MOL Magyarország

Társadalomtudományi területekről érkező kitöltők válaszai alapján első helyen a Telekom végzett, második helyen zárt a Google, harmadikon pedig az ENSZ. Őket követi a Bosch és MOL. De az első 10-ben helyet kapott még az OTP Bank, a Vodafone, az UNICEF,  az Apple és az RTL klub.

Bölcsészettudomány

1.Magyar Telekom Nyrt.
2.Vodafone Magyarország
3.Aldi Magyarország, IBM
4.Robert Bosch Kft.
5.Google LLC

Bölcsészettudományok területén a telcom cégek vitték a pálmát, első helyen a Telekom, másodikon a Vodafone végzett. Őket követte az Aldi és IBM, a Bosch és a Google. De helyet kapott a legszimpatikusabbak között az OTP Bank,  a Samsung  a BP az EPAM és a Lidl. Népszerűek továbbá a bölcsész fiatalok körében a múzeumok és rendezvényszervező irodák is.

Természettudomány

A természettudományi területen tanulók között első helyen végzett a Richter, másodikon a MOL, harmadikon pedig holtversenyben az Egis és érdekes módon a Morgan Stanley. Élen végzett továbbá a Sanofi, a Bayer, a Teva, a Bosch, és a Continental. A top 10-ben helyett kapott továbbá a Google és a Hortobágyi Nemzeti Park.

A teljes, részletes kutatás a Zyntern blogbejegyzésében olvasható.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #állás | #munkaerőpiac | #munkavállaló |
likeold
a fb oldalunkat