Hirdetés
Köztársasági elnök választás

Először van női köztársasági elnöke Magyarországnak

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Győr+ / MTI
2022.03.10. 11:47

Az Országgyűlés ma döntött Áder János köztársasági elnök utódjáról, a kormányzó Fidesz-KDNP Novák Katalint jelölte a posztra, az ellenzéki frakciók pedig Róna Péter közgazdászt.

Hirdetés

Novák Katalin megérkezve a Parlamentbe Facebook oldalára posztolt, és azt írta: „Hamarosan kezdődik a köztársasági elnök választás. Sokat jelent számomra, hogy a családom most is velem van.” – és fényképet is mellékelt:

Elsőként Kövér László, az országgyűlés elnöke köszöntötte a megjelent közjogi méltóságokat és képviselőket, valamint a sajtó képviselőit. Az ülésen mindkét jelölt tizenöt perces felszólalási lehetőséget kapott.

Hirdetés

Novák Katalin: minden magyart képviselnem kell

A Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje az államfőválasztást megelőző beszédében kijelentette: az alaptörvényt betartja és betartatja, nem az alkotmányos rend lebontásán, hanem annak őreként annak fenntartásán fog munkálkodni. Azt mondta, felkészült az előtte álló embert próbáló feladatra. Neki minden magyart képviselnie kell – rögzítette. Úgy fogalmazott, amíg az országnak van szabad akarata, nem tudják leigázni, ez a szuverenitása alapja, annak bölcsője pedig a család. Szuverenitásról nemzeti vonatkozásban soha nem leszek hajlandó lemondani – hangsúlyozta. Novák Katalin védhetetlennek és megmagyarázhatatlannak nevezte az Oroszország által indított háborút. A magyarok békét akarnak, mi nők nem a háborút, hanem a békét akarjuk megnyerni, mert békében lehet gyarapodni, építkezni, tervezni, egymásra mosolyogni – mondta.

Róna Péter: nemzeti megbékélés nem lesz méltányosság nélkül

Második felszólalóként Róna Péter lépett a pulpitusra, és nemzeti megbékélést szorgalmazott, és hangsúlyozta: nemzeti megbékélés nem lesz méltányosság nélkül.

Róna Péter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A politikus bírálta az alaptörvényt, amely minden hatalmat az Országgyűlés kezébe ad, “ezzel kecskére bízza a káposztát”, és kijelentette: Szent István óta társadalmi megegyezés van abban, hogy mi, magyarok, a nyugathoz kívánunk tartozni. Róna Péter arra is rámutatott, hogy anyagi jólétünket az európai uniós tagságunkkal tudjuk biztosítani, míg biztonságot a NATO szavatol nekünk. Miért kellene mindezt kidobni ez orosz diktátor barátságáért? – tette fel a kérdést. Isten áldja a hazát, Isten áldja a magyarokat – zárta szavait.

A szavazás

A beszédeket követően az Országgyűlés titkos szavazással döntött az új államfő személyéről. Összesen 193-an szavaztak. 188 érvényes szavazat mellett 5 érvénytelen voksot is leadtak a képviselők. A szavazás érvényes és eredményes volt.

Novák Katalint a magyar országgyűlés 137 szavazattal Magyarország köztársasági elnökévé megválasztotta. Róna Péter 51 szavazatot kapott. Novák Katalin ezt követően esküt tett az országházban. Az új államfő május 10-én lép hivatalába, ő lesz a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás után. Megbízatása öt évre szól.

likeold
a fb oldalunkat